Säsongen som försvann

2020-07-22

sasongen-som-forsvann-1280x400.png

När pandemin fick världen att börja stänga ned i början av mars fanns det en aktivitet som kunde fortgå i stort sett som vanligt – sällskapsgolf. Men för golfproffsen blev det, precis som för alla andra idrottare på toppnivå, tvärstopp. – Så här långt sammanhängande uppehåll från tävlandet har jag inte haft på 15–20 år, säger Henrik Stenson när Tidningen Stål får en exklusiv FaceTime-intervju med honom.

Golfproffset Henrik Stenson håller fysiken – med träning i trädgården

Henrik Stenson, Sveriges bäste golfare genom tiderna med bland annat en Majorseger i British Open i bagen, sitter hemma i sin villa i Lake Nona, Florida, när han ringer upp Tidningen Stål. Där har han suttit sedan mitten av mars.
– Jag kan inte göra så mycket annat. Har grundligt städat garderoberna och slängt en massa i garaget. Sen har jag tre kids som haft hemundervisning, så nu vet jag alla vinklar på en fyrkant och hur många hörn en triangel har, säger Henrik och ler.
Fysträningen har han skött i trädgården och konstaterar att den gjort honom tröttare än den i gymmet.

 

"Jag var ju en av två klara svenska herrar till OS i Japan i sommar. Nu får jag försöka kvala in nästa år istället"

 

Förutom PGA-touren och en och annan avstickare i Europatouren, var tanken att Henrik och Annika Sörenstam i sommar skulle vara värdar för Scandinavian Mixed på Bro Hof Slott GC. Det skulle bli första golftävlingen på Europatouren där lika många damer som herrar skulle spela på samma villkor om en gemensam prispott.
– Naturligtvis tråkigt, men det är en treårig satsning så vi kör på från 2021 och framåt i stället, säger Henrik.
Och inte blir det något av ett nytt deltagande i OS heller. I Brasilien för fyra år
sedan blev Henrik tvåa efter engelsmannen och gode vännen Justin Rose.
– Jag var ju en av två klara svenska herrar till OS i Japan i sommar. Nu får jag försöka kvala in nästa år, men jag blir ju inte yngre direkt.

Golf är annars en aktivitet som formligen exploderat i Sverige under våren. Tack vare att smittspridningen anses obefintlig på en golfbana och att Svenska Golfförbundet infört vissa coronaregler, har antalet registrerade sällskapsrundor ökat från cirka 735 000 till runt 1 265 000 under årets fyra första månader. En ökning med 72 procent!
– Medlemsantalet har inte ökat mycket, från cirka 413 000 till cirka 421 000, säger Susanne Persson, kommunikatör på Svenska Golfförbundet.
För Henrik Stenson är det ändå ljuv musik.
– Det finns ändå något gott som kommit ur det negativa, säger han.

Under uppehållet har Henrik också kunnat fortsätta sin jakt på den perfekta spoon-klubban – hans mest omtalade och den han hanterar absolut bäst av alla i världseliten.
– Den jag har nu – med grafitskaft, inte stål – fungerar bra, men jag har nog inte lagt sökandet helt åt sidan.

Om du bara fick ha en enda järnklubba i bagen – vilken skulle det vara?
– Det får bli den 58-gradiga sandwedgen. Den är välbehövlig. Men det skulle i och för sig bli väldigt svårt att spela en riktigt bra runda, säger han och ler på nytt.
Henrik Stenson är annars den spelare på världstouren som formligen dryper av ironi och sarkastiska kommentarer.
– Jag brukar säga att jag behärskar tre språk: svenska, engelska och sarkasm. Min förra caddie Fanny Sunesson fick ofta stanna kvar efter presskonferenser och förklara för journalisterna att jag inte menade allvar med det eller det svaret.
– Sarkasm fungerar i de flesta länder, men här i USA kan det vara svårt. Det är lätt att skjuta över målet med humor.

Om du inte hade varit golfproffs – vad hade du arbetat med då, tror du?
– Jag hade haft Stena Stål som arbetsgivare och varit stålhandlare, svarar han blixtsnabbt.
På tal om ironi. Eller?

Dela denna sida