Rekordrör till Örnsköldsvik

2023-01-24

_DSC3489.jpg

Arton meter långt, en diameter på två meter, och en matchvikt som tre fullstora elefanthannar. I mitten av augusti rullade Stena Ståls största rörleverans i modern tid upp till Örnsköldsvik. – Det här ska bli en rörbalk till en dammlucka, säger Per Hållander, projektledare på Gullängets Meka niska.

När transporten anlände stod en inringd mobilkran och väntade på att få lyfta av det specialtillverkade monsterröret, eftersom traversen på verkstan ”bara” klarar 16 ton. Fast på Gullängets Mekaniska, som är nischade mot vattenkraftsindustrin, är de vana.
 

– I vår bransch är det sällan standarddimensioner som gäller, men det är inte alla leverantörer som kan få tag på rör i den här storleken, säger Per Hållander, med drygt 30 år på firman.

Inne på verkstan tillverkar de den första av två nya dammluckor till Forshuvuds kraftstation i Dalälven, strax norr om Borlänge. Där håller ägaren Fortum på med en större ombyggnad för att uppgradera och modernisera anläggningen, som stod klar 1920.

– I dessa tider känns det extra bra att få verka för stabil och reglerbar energi, och som dessutom är fossilfri, säger Per Hållander.

Rörbalken, som ska förses med en hydraulkolv på mitten, spelar en lika tuff som central roll för driften. Det är den som öppnar och stänger dammluckan och därmed reglerar vattennivån. Godstjockleken är 20 mm.

– De nya luckorna är betydligt högre än de gamla, så det blir en rejäl förstärkning. Men uppdraget tar inte slut med leveransen. Gullängets Mekaniska sköter också montering och svetsning av de nästan 70 ton tunga luckorna – kompletta med rörbalkar – på plats, i sig en arbetsinsats på uppe mot ett halvår. Men sen ska det hålla, en mansålder eller så.

– Ja, livslängden på den här typen av utrustning brukar anges till 50 år. I praktiken är den betydligt längre, säger Per Hållander. Det ryktas att ni är på väg att bygga ut?– Det stämmer. Efterfrågan är större än vad vi hinner leverera och i dag tvingas vi tacka nej till uppdrag. Men genom att bygga ihop svets- och maskinverkstan kan vi fördubbla kapaciteten och producera två luckor i stöten. Efterlängtat?

– Oerhört. Vi har varit trångbodda länge. Det här öppnar för tillväxt och nyanställningar. Framtiden ser ljus ut, säger Per Hållander.

Dela denna sida