Kors i taket

2021-01-12

_DSC9532_1280x400.jpg

När tunnlarna i Förbifart Stockholm- projektet breder ut sig under mark, då är det bergbultar i rostfri duplex från en liten ort strax norr om Örnsköldsvik som hå – Vår största affär hittills, säger projektledare Johan Domeij på MP Bolagen i Husum, som producerar för högtryck.ller dem uppe.

Totalt ska närmare 200 000 bergbultar levereras till den 6 km långa tunneletapp som just nu byggs. Deras uppgift är att förstärka berget.
– Fast vanligt folk kommer aldrig att se dem. De fästs i taket och döljs under betong som sprutas fast, säger Johan Domeij.

Stängerna kapas och gängas. Sedan stansas tallrikarna som håller vattentätningen på plats ur duplexband. Ytterst sitter det svetsade korset – "spindeln" – som håller armering. Även betning och slutmontering sker i Husum.
– Bergbult är en ny produkt för oss, vilket gör ordern extra rolig. Det är ett resultat av att vår förre VD numera är på säljsidan och alltid strävar efter att hitta nya marknader, säger Johan Domeij.

Ordern är värd 60 miljoner kronor. Hur firade ni då avtalet var i hamn?

– Du, det blev rejält med tårta.

Från och med i fjol är ni helägda av MP Bolagen i Vetlanda. Vad betyder det att ha en stor koncern i ryggen?

– Ökad trygghet. Vi har sedan tidigare Norrlands största och snabbaste fiberlaser och nyligen investerade vi i en slipmaskin, säger platschef Ulf Berg. Dessutom kompletterar vi varandra. Kollegorna i Småland jobbar mest med svart material, medan vi är specialiserade på rostfritt och syrafast.

Dela denna sida

Stora volymer till krävande marknad

MP Bolagen Industri i Husum tog fram en ny produkt: bergbultar i rostfri duplex. Det gav storaffär med kunden Subterra som levererar till Förbifart Stockholm. Ordern är värd 60 miljoner kronor och är Husumfabrikens största affär
hittills. Ulf Berg (t v) är Branch Manager och Johan Domeij projektledare.

 

_DSC9385_640x400.jpg

Tallrikarna klämmer fast en vattentätning medan korset håller armering.