EXTRA ALLT – när gruvjätten byter kroppspulsåder i Renström

2021-12-16

PD_211006_0615-Redigera_1280x400.jpg

Det är ingen liten operation när Sveriges djupaste gruva byter pumpanläggning för att hålla undan vatten. Bland annat sänks nära 800 meter rör i rostfritt stål genom en nyborrad kanal i berget för att anslutas till en ny pumpstation nere i gruvan. Tidningen Stål följde med Bergteamet som leder arbetet.

Till det yttre ser det ut som ett partytält med skorsten förlagt till en krater. Men det är här – på marken strax intill Renströmsgruvans befintliga brytningsområde i Boliden – som ett av landets just nu största och mest spännande rörprojekt pågår. Kratern är egentligen den nedsänkning som uppstått sedan jordmassor schaktats undan för att frilägga berget under. Här har entreprenadföretaget Orefields raiseborrat* en lodrät kanal genom malmkroppen. Bara 0.66 meter bred, men 760 meter djup. Arbetet tog ett drygt halvår och pågick dygnet runt.

Magnus-BErgkvist_150x170.jpg

– Genom att borra långsamt blir precisionen högre. Inget får gå fel. När rören är på plats i hålet kommer man aldrig åt dem mer, säger Magnus Bergkvist, som jobbar med specialprojekt på Bergteamet vilka svarar för rörsänkningen.

Därför ställs mycket höga krav på materialet. Det måste tåla det inre och yttre tryck som uppstår när som mest 225 kubikmeter vatten i timmen ska tryckas uppåt, samtidigt som det omgivande hålet kan komma att vattenfyllas.

– Plaströr? Det duger inte. Här gäller bara högsta kvalitet i rejält duplexstål, säger han.

Inne i tältet har rörsänkningen precis inletts, vilket görs i längder om 12 meter från en ställning ovanför borrhålet. Allt eftersom ett rör sakta sjunker ställs nästa rörlängd ovanpå den som är på väg ned. Sen tar svetsroboten över och fogar samman dem. Enligt Pontus Westin, platschef Bergteamet håller svetsfogen samma klass som i kärnkraftverk.
– Det får inte finnas en enda por, säger han.
För att inte det allt tyngre och längre röret ska falla nedåt hänger det i stålvajrar som är fästa i lyftankare i rörbottnen. Ovan mark hålls vajrarna i spänning av sex hydrauliska domkrafter som står uppe runt hålet och ömsom nyper åt, ömsom matar fram millimeter efter millimeter.

– Fördelen med tekniken är att vi kan sänka godset kontrollerat och metodiskt, säger Pontus Westin. Till sist tittar botten av röret ned genom gruvtaket och förankras.
– Sedan tar andra över och ansluter rören till pumpen respektive reningsverket ovan jord. För vår del återstår då bara att dra upp vajrarna. Men än är vi inte där. Rören sänks med en hastighet av två rör i timmen.

Det är inget snabbjobb direkt?

– Nej, men i den här branschen får man inte ha bråttom. Noggrannhet och erfarenhet är avgörande. Sånt kan inte hastas fram.

*Raiseborrning = Först förborras hålet med en smalare pilotborr. Därefter fästs en grövre uppåtriktad borrkrona på borren och ”dras” uppåt varpå hålet får rätt dimension.

PD_211006_0954-Redigera_1280x400.jpg


BERGTEAMET

Bergentreprenadföretag i Boliden. Specialiserat på uppdrag åt gruvindustrin, inte minst under jord. Uppdragen handlar bland annat om schaktarbeten, infrastruktur, bergförstärkning och uthyrning av gruvmaskiner. I somras klev LKAB in som majoritetsägare. Omsatte 311 mkr (2020), antal anställda 160.

Dela denna sida

Renströmsgruvan

En av tre underjordsgruvor i Bolidenområdet och med sina 1 500 meter Sveriges djupaste. I bruk sedan 1952. Här bryts komplexmalm innehållande zink, koppar, bly, guld och silver. Ägaren Boliden fick nyligen tillstånd att öka brytningen av berg (till 520 000 ton per år). Expansionen kräver satsningar i infrastrukturen.

 

PD_211006_0632-Redigera_640x400.jpg

Tung satsning

Inne i tältet på bilden ovan övervakar Bergteamets Pontus Westin och Bolidens Kristina Viklund rörsänkningen, som är en del i en stor infrastruktursatsning.