
2021-09-06
LKAB:s rekordresultat innebär högkonjunktur för Kirunas näringsliv. Ett företag som går för högtryck är Vertech, som servar bandtransportörer åt gruvjätten. – Vårt uppdrag är att hålla produktionen rullande, i ordets rätta betydelse, säger Rasmus Rajala, arbetsledare.
Upptakten till ett av Vertechs tuffaste uppdrag är som hämtat ur en tv-thriller. Tre dagar till julafton. Ute biter kylan. Decembermörkret har bäddat in Kiruna i
ett frostfyllt lugn. Då händer det som inte får hända. Ett 1,5 kilometer långt transportband i hamnen i Narvik, den mest kritiska punkten i LKAB:s globala logistik, har skurits sönder. Haveriet är ett faktum, jobbet lika massivt som oöverblickbart, och nu behövs bandtekniker. På stört.
– Jag gick direkt in i fikarummet och frågade: "Är det nån som är sugen att jobba på julafton?..., säger Rasmus Rajala.
Flackande blickar, och den där sortens besvärade harklingar som uppstår då folk vill slingra sig ur nåt? Ingetdera. Vertech fick snabbt loss tjugo man som jobbade tvåskift sju dygn i sträck.
– Vi har fantastisk personal. De förstod allvaret, ringde hem och kollade med familjen och gjorde sig redo att åka.
Även om Vertech har beredskap dygnet runt är inte alla uppdrag så dramatiska.
– Nej, till stor del arbetar vi förebyggande med fasta rutiner och planerade byten av reservdelar.
Gruvbrytningen är en ständigt pågående process och bandtransportörerna nöts rejält av det roterande godset, huvudsakligen malm och gråberg.
– Slitplåtar och själva banden ... de är hårt utsatta.
Företaget grundades 2002 av Rasmus pappa Veikko Rajala, som sadlade om från tillverkning och stålkonstruktion inom tung industri. Från en blygsam start har firman vuxit och sysselsätter i dag 21 personer. Vid sidan om serviceuppdragen sysslar de också med stålkonstruktion och försäljning av delar till bandtransportörer.
– Vi har ständigt 10–15 kilometer transportband på lager.
Som alltid i gruvverksamhet är det rejäla doningar som gäller.
– De tyngsta banden väger 100 kg per meter, säger Rasmus Rajala och pekar på ett par monstruösa 500-metersrullar.
Det är väl känt hur svårt det är att hitta personal i Kiruna. Inflyttningen är liten och högkonjunkturen gör att de flesta har jobb. Dessutom finns en kultur bland företagen att inte försöka locka över andras personal. I höstas hittade Vertech en öppning. En bekant tipsade om ett par killar från Stockholm som han stött på: Unga, äventyrliga och just hemkomna från en jorden runt-resa.
– Vi erbjöd oss att flyga upp dem så de fick träffa oss och kolla in Kiruna på plats.
– Ja, de har flyttat upp, skaffat varsin husbil och stortrivs.
Affärsidé: Helhetsleverantör av service på/underhåll av bandtransportörer och transportband åt främst LKAB. Desssutom reservdelsförsäljning och stålkonstruktion.
Anställda: 21, varav 16 transportbandstekniker. Fyra i beredskap dygnet runt.
Omsättning: Växande. 92 mkr i fjol.
Tillsammans med pappa Veikko driver Ramus Rajala Vertech. Veikko med sin bakgrund inom tung industri sköter ståljobben och Rasmus arbetsledningen.
– Hur det är att jobba med pappa? I vårt fall fungerar det väldigt bra, säger Rasmus Rajala.
Gör: Delägare/ arbetsledare.
Ålder: 29.
Bor: I Kiruna tillsammans med sambo och hund.
Intressen: Fysisk aktivitet i olika former. Styrketräning, skoterkörning, cykling i fjällen.
Bästa med jobbet: Blandningen av frihet och ansvar.