FILIALEN I VÄRNAMO MÅNGMILJONSATSAR

2017-04-11

1280x400_varnamo_CompQual80.jpg

På Stena Stål i Värnamo händer det saker. En ny automatkap är på gång och nyligen lanserade filialen ett nytt kallarbetsstål från Metal Ravne i Slovenien. – Vi gör även om utformningen av lagret för att få mer utrymme, säger produktionsledaren Martina Svärd.

En precisionskap för slipade plattor är redan på plats inne i lokalerna på Fabriksgatan i Värnamo. Den ingår också i investeringarna. Och för att den nya utformningen av lagret ska fungera köper filialen in två nya smalgångstruckar som ska kunna ta sig in mellan hyllorna som ställs tätare ihop. Förändringen av lagret handlar om att få mer utrymme och att effektivisera. – Vi har 1 600 olika produkter att hålla reda på, tonnaget ut härifrån har dubblerats de senaste sju åren säger Ronny Norberg, produktchef för specialstål.

Han är sammanhållande för fokusområdet specialstål tillsammans med Andreas Heiel som är säljchef och sköter kundkontakterna ihop med sin stab på filialen. Enligt Andreas Heiel är det stora utbudet av stålsorter en förutsättning för att kunna tillgodose kundernas behov. Investeringarna i Värnamo uppgår till cirka tio miljoner kronor. Då ingår fler saker än den nya 19 meter långa automatkapen, truckarna och precisionskapen.
– Utvecklingsfasen kommer även att innebära utbildningar för att öka kunskaperna, säger platschefen Mats Åberg.

Automatkapen – en Behringer HCS130 – väger varje detalj med stor noggrannhet, exakt rätt längd och dimension kontrolleras. – Vi är först i Sverige med att ha den modellen, säger Martina Svärd. I investeringarna i Värnamo ingår även ett hämtlager för verktygsstål som planeras under 2017. – För att öka försäljningen? Nej, inte enbart, det är mer för att erbjuda våra kunder en bra service, en del vill kunna komma hit, titta och välja själva. Våra verktygsmakare är i ständig tidspress och vi vill hjälpa dem på de sätt vi kan, säger Ronny Norberg. En nyhet på lager i Värnamo är kallarbetsstålet 220 Cr 8, framtaget av Metal Ravne i Slovenien i samarbete med Stena Stål. Det har testats av Stena Stål och kunderna under sju års tid. Nu har företaget tagit steget fullt ut och utökat sortimentet med ett komplett program av slipade plattor. Kick off för 220 Cr 8 var på Elmia Subcontractor i höstas.

I Tyskland ska även företaget Präzi börja producera slipade plattor i 220 Cr 8. Kul, tycker Ronny Norberg. – Ja, Präzi är en av världens största producenter av slipade plattor, det är glädjande att de satsar på ett specialstål som är tillverkat exakt efter våra önskemål. Enheten i Värnamo är central för allt specialstål som Stena Stål säljer. Om någon tycker att läget i Smålandsskogen är avsides så är Andreas Heiel av en annan åsikt. – Härifrån når vi 75 procent av Skandinaviens befolkning på fyra timmar, säger han.

Kontakta Oss

Dela denna sida