Tunga doningar i Smålandsskogen

2021-05-05

Vindkraftsundament 11 JLW_1280x400.jpg

Den som tar sig närmare in på den öde småländska skogsvägen möts av ett virrvarr av armering, flätat på ett intrikat vis som bildar en cirkelformad platå, fyra meter hög. För den oinvigde är konstruktionen en märklig, UFO-liknande syn. Snart ska den fyllas med 650 kubikmeter betong och bli ett stabilt fundament till ett tvåhundra meter högt vindkraftverk.

Det är dagen före gjutning och i en av anläggningsföretaget Kanonadens byggbaracker ute i skogen, en och en halv mil norr om Mönsterås, råder lugnet före betongfrossan vid fikabordet.

Utanför är det vindstilla, men snön hänger i luften. Dagen efter kommer allt det här lugnet att vara som bortblåst. Kvart över sex nästa morgon börjar 95 betongbilar, laddade med cirka 8 kubikmeter per styck, rulla in på den nylagda skogsvägen.

Logistiken är planerad i detalj.
– En betongbil var fjärde minut, säger platschefen Niklas Österman.
Värstascenariot? Enligt Niklas Österman är det om det blir haveri på någon av betongstationerna så att de inte kan leverera.
– Eller om betongpumparna lägger av, det vore inte heller så bra. Men inget kan hända som vi inte kan lösa.

Han plockar eftertänksamt med pastarullarna och tomatsåsen i lunchlådan. Det är varmt och skönt i baracken. Det doftar kaffe och en burk med pepparkakor står på bordet. Niklas Österman har betongarbetet i blodet, jobbet som platschef delar han med sin pappa som är på väg att gå i pension.

Även de nylagda grusvägarna i området ingår i Kanonadens uppdrag för det som ska bli Åby Alebo vindpark. I juni, när Kanonaden är klara med sitt jobb med vägar, fundament och kabeldragning, kommer en annan leverantör in och monterar 125 meter höga torn och rotorer med en diameter på 150 meter.

Anläggningen kommer att producera förnybar hushållsel motsvarande förbrukningen för 100 000 villor

Enligt beställaren Stena Renewable kommer anläggningen att producera förnybar hushållsel motsvarande förbrukningen för 100 000 villor. I en kraterliknande grop ute på området står ett gäng jobbare och sliter med vad som ska bli nästa gravitationsfundament.

Det är nära frysgrader och arbetet med att fläta ihop det komplicerade nätet av armering ser både tungt och invecklat ut. Stålet utstrålar kyla och det klonkar dovt när det läggs på plats. Annars sker arbetet tyst och metodiskt medan mörkret långsamt lägger sig över bygden. Framme i sommar, när själva vindkraftverken börjar uppföras, då är Niklas Österman och hans kolleger redan iväg och bygger något annat. Vad vet han inte riktigt än.
– Förutom vindkraftverk håller vi på med broar, vattenreningsanläggningar, värmeverk med mera.
Men du kommer väl att åka hit och kolla när allt är klart?
– Garanterat.

Vindkraftsundament 7 JLW_1280x600.jpg

Cement och armering är livet.

– Jag har alltid tyckt att det är roligt med stora, tunga betongkonstruktioner. Det är vad jag alltid hållit på med, säger Niklas Österman, platschef för anläggningsföretaget Kanonadens jobb med vindparken Åby Alebo norr om Mönsterås.
Foto: Jeanette Larsson Winerö

Dela denna sida

Vindkraftsundament 4 JLW_600x300.jpg

FÄRDIGBOCKAD ARMERING

  • Kanonaden konstruerar två typer av fundament för de 36 vindkraftverken i Åby-Alebo. Dels de tunga gravitationsfundamenten med 74 ton armering och 650 Kubikmeter betong, dels de något mindre, bergsförankrade fundamenten med 27 ton armering och 300 kubikmeter betong. Armeringen levereras färdigbockad och klar.
  • En vanlig arbetsdag har Kanonaden cirka 50 personer på plats vid Åby-Alebo, varav runt 30 är anställda av olika underleverantörer. Själva vindkraftverken – torn, turbiner, rotorer med mera – levereras av Vestas.

KANONADEN

Företaget grundades 2003 och huvuddelen av uppdragen handlar om energiinvesteringar av olika slag, bland annat vindkraftverk och högspänningsnät. Kanonaden är uppbyggd kring tre bolag – Kanonaden Entreprenad AB, Kanonaden Entreprenad Mälardalen AB samt Bergbolaget i Götaland AB. Säte är i Nässjö, men kontor finns även i Tranås, Västervik, Kalmar, Jönköping, Borås, Göteborg, Motala, Örebro, Västerås, Södertälje och Uppsala. De har runt 340 anställda och en värdegrund som handlar om att vara pålitliga, flexibla och effektiva.

113 EGNA VINDKRAFTVERK

Stena Renewable har i dagsläget åtta olika vindparker i drift med sammanlagt 115 vindkraftverk, varav 2 ägs av inblandade markägare. Företagets satsning på vindkraft är omfattande, bara i år har de byggstart för 88 nya vindsnurror. Kraftverken i Åby-Alebo har en förväntad livslängd på 30 år. Den energi som går åt för att tillverka de 36 vindkraftverken har de producerat tillbaka inom sex till nio månader. För Stena Renewable är Åby-Alebo en investering på cirka 1,7 miljarder.