Rutgersons ring satte ny standard

2018-03-28

Rutgerson-marin-1280x400_CompQual80.png

En snillrik idé, och förmågan att omsätta den i en produkt – många företag har startat på det sättet. Rutgerson Marin i Marstrand är ett exempel.

På 70-talet jobbade grundaren Göran Rutgerson som ingenjör på Saab i Trollhättan. Men när han inte var på jobbet höll han helst till på sjön. Han var en framgångsrik seglare och deltog bland annat i America’s Cup.
– Då hade han mycket kontakt med segelmakare, säger Ludvig Hammarberg, tekniskt ansvarig på Rutgerson Marin.
På den tiden var ett av segelmakarnas svåraste och mest tidskrävande moment att sy fast alla segelringar i rostfritt stål. Det väckte ingenjören i Göran Rutgerson.
– Han uppfann en ring som gick att pressa dit istället för att sy fast. Det sparade flera timmar på varje segel, säger Ludvig Hammarberg.
Segelringarna, som i dag används av segelmakare i hela världen, lade grunden för att börja tillverka segelbeslag på heltid. Företaget har sedan dess byggt upp en katalog med över 1000 artiklar i sitt sortiment, allt från block, skotsystem och avlastare till däcksluckor och ventiler.
De tillverkar även pressverktyg i specialstål, både åt sig själva och till kunder. All produktion sker fortfarande i Marstrand där firman grundades för över 40 år sedan. Den lokala förankringen är viktig, inte minst för att få in rätt kompetens.
– Marstrand är ett seglarmecka, det gör att det går att hitta medarbetare som har intresse och kunskap om den här branschen.
Själv är du inflyttad?
– Ja, men segling är en stor del av mitt liv. Jag har bott på båt i många år och har seglat jorden runt med min familj.
Fast i dag är du bofast?
– Stämmer, jag bor i lägenhet på Marstrandsön med båten precis utanför huset.

Dela denna sida

 

RUTGERSON MARIN

Grundades 1976 av ägaren och nuvarande styrelseordförande Göran Rutgerson. I dag är dottern Charlotte Rutgerson vd. Verksamheten har 30 anställda och omsätter drygt 30 miljoner. Den huvudsakliga råvaran är rost- och syrafritt stål. Även en del specialstål går åt. 

Sortimentet är uppdelat i två grenar. Sail Hardware, med segelbeslag som nisch,
och Deck Hardware, med däcksbeslag, luckor och ventiler för både segel- och
motorbåtar. En av de största kunderna är franska båttillverkaren Beneteau Group.