Rustar för nya tider

2021-08-24

ss7_1280x400.jpg

Stadsomvandling, tusentals nya jobb i sikte, miljardsatsningar i malmfälten. Kalla Kiruna är hett. Superhett. Och Stena Ståls filial står rustad för de nya utmaningarna. – Vi har ett drömläge, säger Jim Klemo, ny filialchef sedan två år.

I gruv- och rymdstaden Kiruna är det inte regnet som står som spön i backen, utan byggkranarna. Sörlänningar, som hört om stadsflytten i åratal, trodde kanske att slutskedet var nära.
– Nej, det är nu det verkligen händer, säger Jim Klemo och blickar ut från filialfönstret där nya stadskärnan tar form.

I landets nordligaste kommun är byggsäsongen kort men intensiv.
– Inför våren laddar vi alltid upp med armering. I år tar vi hem extra mycket, säger Jim Klemo.
Den positiva stämningen skruvades upp ytterligare i höstas, då LKAB släppte nyheten om Sveriges ”största industrisatsning någonsin”. Fossilfri järnproduktion beräknas skapa mellan 2000-3000 nya jobb i malmfälten. Det märks.
– Bara på byggsidan fick vi 10–15 nya kunder under 2020. Och vi hör nya dialekter på stan.

Filialens flytt har varit på gång en tid. Nu närmar det sig. Tomten där den står i dag blir helig mark då en av stadens mest ikoniska skepnader flyttas hit – kyrkan, prisad av tunga arkitekter*.
– Och vi får nya och mer ändamålsenliga lokaler med helt rätt läge, säger Jim Klemo.
Men det rivs väl en del också?
– Ja, farsans föräldrahem, där farfar drev lantbruk, gården försvinner... vemodigt, men gruvan är hjärtat i bygden, och vi går mot ljusa tider.

 


ss5_1280x400.jpg

Tillväxtkommun. Behovet av arbetskraft ökar i Kiruna.
– Det speciella klimatet kanske inte passar alla. På vintern ser vi inte solen alls, och om sommaren lyser den konstant. Men naturen och friheten ger stora mervärden, säger Jim Klemo, som hoppas på ökad inflyttning. På bilden lastar Ingemar Krekula medan Stefan Jonasson laddar för utkörning. Då bilden togs i maj låg snön som synes kvar...


 

Med sina 35 år tillhör Jim Klemo de yngre av Stena Ståls filialchefer, men med gedigen erfarenhet av stålbranschen. Hoppade på direkt efter gymnasiet och jobbade först med handelsstål i nära 15 år, därefter borrstål på Sandvik. Att få verka på hemmaplan känns rätt för Jim Klemo.
– För mig är det här att leva drömmen. Att få vara en del av en stor grossistkedja, med den logistik vi har, det ger styrka i ryggen. Sen är det livskvaliteten.
– Jag är en riktig norrlänning. Jakt, och att fiska i bra rödingsjöar, det är livet.

Leveranser från huvudlagret i Västerås får filialen två gånger i veckan. De köper också en del direkt från verken.
– När det flyter riktigt bra kan vi beställa varor från våra tyska samarbetspartners och ha grejerna på plats, redo att leverera ut till kunder, bara fem dagar senare. Det är häftigt.

Med tre på kontoret är Kirunafilialen en liten men tajt enhet. Då är det bra att vara mångsidig. Senaste tillskottet, Ingemar Krekula som började under våren, jobbar huvudsakligen med lagret, men har i likhet med säljaren Stefan Jonasson lastbilskörkort.
– Om vi snabbt måste leverera 12-meterslängder kan de lasta och köra själva. En stor fördel, säger Jim Klemo, som vid behov själv rattar filialens mindre transportbil, eller ställer sig i verkstan och kapar längder.
Inom kort ska ett par fasta turer lanseras. Bättre för miljön och logistiken.
– Fast vi kommer alltid att kunna leverera omgående om det är kris. När man lever i symbios med gruvbrytning som rullar dygnet runt, då är man ständigt stand-by. Utan gruva, inget Kiruna. Så är det bara.

Dela denna sida

stefan_640x400.jpg

STEFAN JONASSON

Ålder: 59.
Intressen: Musik och idrott. Vara ute i vår fantastiska natur.
Lyssnar på: Gamla vinylskivor.
Håller på: Luleå Hockey och Kiruna IF.

 

ingemar_640x400.jpg

INGEMAR KREKULA

Ålder: 60.
Famlj: Fyra vuxna barn, sex barnbarn och hunden Bengtsson.
Intressen: Vara i stugan vid kusten i Piteå.
Lyssnar på: Allt som spelas i radio.

 

jim_640x400.jpg

JIM KLEMO

Ålder: 35.
Intressen: Jakt, naturen samt i stugan i Parakka. Tränar två
innebandylag.
Tittar på: ”En del deckare, Maria Wern är bra.”