Ö-vik petar in överväxeln

2020-11-24

_DSC2242_1280x400.jpg

Framgångarna för Stena Ståls filial i Örnsköldsvik fortsätter. Vässad logistik är en orsak till att affärerna blir fler och att omsättningen än en gång fördubblats. Och där det går bra för Stena Stål ...– ... ja, där går det förstås bra för våra kunder också, säger filialchef Mats Olsson.

Konjunkturen i det industritunga och geografiskt stora distriktet visar inga tecken på avmattning, pandemi och världsläge till trots.
– Nej, skogs-, massa- och processindustrin har tuffat på bra under lång tid. Bland våra kunder finns flera som vuxit kraftigt, inte minst på plåtsidan. Dessutom är det stora investeringar på gång i både Västernorrland och Västerbotten, så läget är gynnsamt, säger Mats Olsson.

Det är fem år sedan Tidningen Stål senast besökte Örnsköldsviksfilialen. Lagret ligger kvar på den respektingivande adressen Varggropen, strax norr om centrum.

På kontoret håller kundansvarige Jimmy Söderqvist och Christoffer Nilsson, som basar över lagret, på att se över turlistorna. Det är ett ständigt filande för att göra körningarna smartare och mer effektiva.
– I dag kör vi fler turer än någonsin tidigare: sjutton i veckan, varav fem till Umeå, säger Jimmy Söderqvist.
– För att få plats med allt rullande tonnage har vi fått skaffa fler och större ekipage.

I dag täcker filialen hela sitt distrikt med egenstrajpade bilar och dedikerade förare som bara kör för Stena Stål. En stor fördel tycker Henrik Molin, kundansvarig, som varit med sedan 2006.
– Kundernas vanligaste fråga är "när har jag grejerna?". Med det här upplägget kan vi alltid ge väldigt exakta besked om var bilarna befinner sig och när de kommer, säger han.
– Som kund är det också en trygghet att alltid träffa samma förare som vet var och hur man vill ha sitt material lossat.

En annan framgångsfaktor är lagerhållningen, som vuxit utan att de behövt bygga ut. Genom att lägga mer plåt på höjden har de frigjort golvyta. Och det behövs när affärerna växer.

– Vi har börjat köpa en del plåt direkt från stålverken. Det innebär visserligen större leveranser, men vi avlastar huvud-
lagret i Västerås och kan lagerhålla större kvantiteter av frekventa plåtdimensioner, säger Mats Olsson.

Utomhus har mängden armering skjutit i höjden. Ett resultat av att filialen kunnat positionera sig i större rikstäckande företag inom byggsektorn.
– Att även de fick upp ögonen för vår kapacitet är roligt, säger Mats Olsson.

En annan populär lösning är lagerhållning av kundspecifika produkter som den lokala industrin efterfrågar. Som automatstål, ett maskinstål anpassat för bra skärbarhet.
– Vi har också betade plåtar och en del specifika rördimensioner. Och ett borstål som vi är ensamma om att lagerhålla i Europa. För kunderna innebär det säkra leveranser och ökad flexibilitet.

Hur är intresset för förbehandlat?

– Vi ser att det växer i och med att kunderna har mycket att göra. I dag kapar vi det mesta på anläggningen i Västerås, där vi under sommaren har utökat vår kapacitet med en ny kapanläggning för att möta kundernas behov, säger Mats Olsson.

arbetskopia2_DSC1912-2_1200x700.jpg

Vinnande team

Lokal närvaro är ett framgångsrecept för filialen i Örnsköldsvik. Från vänster: Elisabeth Sällström, chaufför, Anders Nilsson, lager, Jimmy Söderqvist, kundansvarig, Jesper Bjuhr, lastning, Elias Jonsson, säljare, Mats Olsson, filialchef, Christoffer Nilsson, lageransvarig, och Henrik Molin, kundansvarig. Saknas på bilden gör säljarna Tony Lind och Linda Nordström samt Jesper Häggström, lager.

Dela denna sida
"Kunderna träffar alltid samma förare som vet var och hur de vill ha sitt material lossat"

_DSC1919_640x400.jpg

Vinner marknadsandelar

Filialchef Mats Olsson beskriver utvecklingen i distriktet som explosiv. – Vi är enda rikstäckande grossisten med både central- och lokallager, där vi kan tillhandahålla kundspecifikt material. Allt fler kunder upptäcker fördelarna, säger han.