Lyftet är nära

2022-05-19

DJI_0501_1280x400.jpg

Många ögon riktas mot svenska green tech-uppstickaren S&L Access Systems som bygger en helt ny typ av lyftkran för att bygga och serva vindkraftverk. Den lyfter högre och tyngre, halverar tiden för installation, och kapar transporterna med 75 procent. – Vår produkt kommer att revolutionera vindkrafts­industrin, säger vd Marcus Dahlinder utan att tveka. Tidningen STÅL har besökt testanläggningen.

På ett industriområde i Själevad, strax söder om centrala Örnskölds­vik, reser sig en stor illgrön stål­konstruktion mot himlen. Det är prototypen till det som enligt bolaget kommer att rita om kartan för branschen.

Kranen har fått namnet Salamander Quick Lift. I serietillverkat skick lyfter den 150 ton och mäter 210 m i krokhöjd, omkring 50 meter högre än konkurrenterna.
– Trenden går mot allt större rotorblad för att få ut mer effekt, vilket leder till tyngre komponenter och högre vindkraftverk. Vår teknik ligger helt rätt i tiden och kommer att bidra till att vindkraftsindustrin blir än mer effektiv och betydande för framtida energiförsörjning, säger Marcus Dahlinder.

Konstruktionsarbetet startade under hösten 2019. Först under stort hemlighetsmakeri, men nu – med patent säkrade och en plan för global utrullning – närmar det sig skarpt läge. Startskottet var en vilja att hitta mer effektiva sätt att lyfta tunga komponenter vid vindkraftverk än dagens lösningar, där tunga mobila kranar transporteras till oländig terräng, monteras på längden, för att sedan resas upp.

Här fanns alltså flera problem att lösa. Teamet bakom Salamander förstod att de skulle behöva ta ett helhetsgrepp om händelsekedjan. För att minimera vikten har Salamander fått ett fackverk av seghärdat – höghållfast – stål med grova hålprofiler. I toppen sitter en flyttbar motvikt på 24 ton att jämföra med mer än 400 ton i dagens kranar.
– Valet av höghållfast stål medför att kranen blir mindre vindkänslig, säger Marcus Dahlinder.

Monteringen sker på marknivå. Från en 50 ton tung plattform med stödben pressas korta segment – max 3,5 meter långa – uppåt med hjälp av hydraulik och fäster i varandra med snabbkopplingar. Hela designen bygger på modularisering.
– Varje segment tar 5 minuter att resa. En komplett nyinstallation med vår kran reducerar tiden med 20-50% beroende på antal vindkraftverk i parken. Det blir snabbt pengar ...

På köpet ökar säkerheten för personalen medan markytan för montering krymper. Viktreduktionen i kombination med de korta segmenten är också en fördel vid transporter till och inom vindkraftsanläggningarna, enligt Marcus Dahlinder.
– Det krävs 15 trailers för att frakta en Salamander, vilket minskar transporterna med 75 procent. Segmenten får plats på standardtransporter. Klimatavtrycket i form av CO2-utsläpp minskar rejält.

Höghållfast stål är inget billigt material. Vad kommer en lyft att kosta?

– Priset är inte offentligt ännu, men för kunden väntar rejäla besparingar då transporter, service och installationstid räknas in samtidigt som vi möjliggör att högre och tyngre verk kan installeras.

Produktionen ska komma igång under 2022 och de första leveranserna sker under 2023. Upp till fem kranar räknar företaget med att producera i första serien. Sedan skalas produktionen upp till 10–15 enheter per år.
– Det kommer att ta tid att jobba ikapp efterfrågan. Vi ser en enorm potential, säger Marcus Dahlinder som förutom den globala utbyggnaden av vindkraft också pekar på att storleken på framtidens vindkraftparker ökar.

Marknaden domineras av tyska krantillverkaren liebherr. Vad siktar ni på?

– Det är inget vi vill spekulera om, men vi ser ett mycket stort intresse från ledande aktörer i såväl Europa som i USA, Australien, Sydamerika och delar av Asien som vill börja använda vår lösning. Det kan låta kaxigt, men det här en världsprodukt.

 


 

DJI_0520_1280x400.jpg

Svensk tillverkning och ägare med muskler väger tungt

Att hela grundkonstruktionen tillverkas i Sverige – fördelat på partners i Nybro, Västerås, Timrå och Örnsköldsvik* – är en stor fördel.

– Det underlättar att ha tillverkningen i närområdet, inte minst för att kunna garantera kvalitet och minska utvecklingstiden. Dessutom har vikten av nationell produktion blivit ännu tydligare under pandemin, säger Marcus Dahlinder, som med bakgrund inom fordonsindustrin vet vad det innebär att arbeta på global nivå där utrymmet för fel är obefintligt.

I Västerås bygger S&L Access Systems just nu upp ett utvecklingscenter samt en monteringsanläggning.
Rekryteringen pågår för fullt och i slutet av året ska arbetsstyrkan bestå av ett tjugotal personer. Företaget räknar med att anställa ytterligare 50 under de tre närmaste åren.

Huvudkontor och eftermarknad sköts från Göteborg, medan anläggningen i Örnsköldsvik, vid sidan om produkt­tester, också ska hålla utbildningar och demonstrationer för kunder.

Kommer ni att klara de åtaganden som eventuellt väntar? S&L är ändå ett litet bolag internationellt sett.
– Det stämmer, men vi samarbetar tajt med både externa samarbetspartners med specialistkompetens, som med våra starka ägarbolag som besitter såväl kapital, kompetens som teknik. Bara inom Stena AB har vi 15 000 kollegor och ytterligare 25 000 på Vestas. Det går inte att gå in ett projekt av den här omfattningen halvdant säger Marcus Dahlinder.

*= Machtech (Örnsköldsvik), Pichano (Timrå), Eurosteel (Nybro), Sjölanders
Mekaniska, Prevas och Camatech (Västerås)

Dela denna sida

– svensk uppstickare ska ta vindkraftsindustrin med storm

 

S&L ACCESS SYSTEMS

  • Svenskt green tech-bolag som bygger på en idé från uppfinnaren och företagaren Michael Strandberg i Örnsköldsvik, som tillsammans med några kompanjoner klurade fram en ny teknisk lösning för att effektivisera lyft av tunga komponenter vid vindkraftverk.

  • Samägs av majoritetsägaren Stena AB tillsammans med danska vindkraftsgiganten Vestas.

  • Huvudkontor/eftermarknad i Göteborg, test- och demo­anläggning i Örnsköldsvik, R&D-center i Västerås.

  • Huvudsaklig tillverkning är spridd på partners över landet: Machtech (Örnsköldsvik), Pichano (Timrå), Eurosteel (Nybro), Sjölanders Mekaniska, Prevas och Camatech (Västerås).

  • Produktionen beräknas komma igång under andra halvåret 2022.

 


Det kan låta kaxigt, men det här är en världsprodukt

0A3A2849-small_640x400.jpg

Marcus Dahlinder, vd, S&L Access Systems