
2022-06-22
Hetsiga tillväxtplaner och jakt på nya affärsområden? Det är inget för Hermanders i Töreboda. I drygt 70 år har de koncentrerat sig på avancerad plåtformning med trycksvarvning som specialitet och har inga planer på att bredda verksamheten. – Det här är ett hantverk som hela tiden måste hållas vid liv. Med sidoverksamheter skulle vi tappa kompetens, säger vd Patrik Nilsson.
Hetsiga tillväxtplaner och jakt på nya affärsområden? Det är inget för Hermanders i Töreboda. I drygt 70 år har de koncentrerat sig på avancerad plåtformning med trycksvarvning som specialitet och har inga planer på att bredda verksamheten.
– Det här är ett hantverk som hela tiden måste hållas vid liv. Med sidoverksamheter skulle vi tappa kompetens, säger vd Patrik Nilsson. Det handlar om att töja, pressa och dra plåt till komplexa former. I Hermanders verktygslåda finns några olika metoder men huvudattraktionen är trycksvarvning, som utgör 90 procent av omsättningen.
Tekniken är gammal och beprövad.
– Ändå är det få som vet hur det går till, säger Patrik Nilsson.
Enkelt uttryckt formas runda plåtobjekt under rotation – svarvning – genom hårt tryck med ett formverktyg.
– Det påminner om att dreja. Att lära sig tekniken tar många år.
Men det stannar inte där. Det handlar lika mycket om materialkunskap.
– Metaller är levande material som inte alltid beter sig lika även om du använder samma ämne och tjocklek. Det är en fingertoppskänsla som måste läras in och därför så svår att robotisera, säger Patrik Nilsson. Bäst passar metoden vid tillverkning av mindre serier eller då prototyper ska fram eftersom initialkostnaden är låg.
Patrik och kompanjonen Carl Björkman köpte verksamheten för fem år sedan. Meningen var att Patrik skulle ta vd-rollen under en kort övergångstid.
– Men det var så jäkla roligt att jag fortsatte. Den ständiga dialogen med personal och kunder är helt outstanding.
En viktig del av jobbet är att optimera produktionen. Där kommer Hermanders ofta med förslag.
– Ju tidigare i processen vi kommer in och ju smartare vi kan tillverka delen, desto mer kostnadseffektivt för kunden.
De turbulenta tiderna till trots kan Hermanders lägga ännu ett bra år bakom sigt. En orsak är en bred kundbas i spridda verksamheter från bygg, industri och energi till design och butiksinredning.
– Vi har också tagit höjd för materialbrist genom att köpa på oss större kvantiteter än normalt. Med 20 personer som delar på 4 000 kvadrat är ytor för lagerhållning inget problem, säger Patrik Nilsson och får medhåll av Mikael Henningsson, försäljningsansvarig:
– Vi hade inga problem att hålla avståndet under pandemin...
Då är det allt högre priset på el ett större bekymmer – och en rejäl osäkerhetsfaktor på sikt.
– Än så länge har vi inte behövt ta ut ökningen på kunderna, men en höjning från 30 öre per KWh till över en krona, det märks, säger Patrik Nilsson.
Hur ser strategin ut framåt?
– Enkelt: Vi investerar vad som krävs för att Hermanders ska fortsätta vara Nordens ledande trycksvarvare.
Själv tror Patrik Nilsson på ett uppsving för lokala och europeiska leverantörer.
– Priserna på frakter liksom mantimmar i Kina har gått upp. Och en robot jobbar inte snabbare i Kina än i Sverige.
En annan ögonöppnare var stoppet i Suezkanalen där containrar satt fast i veckor, säger han. Nyligen köpte de till 5000 kvadrat mark intill anläggningen, för att kunna växa om behov uppstår. Och tyska har lagts till som språk på hemsidan.
– Tyskland är ett stort land. Det skulle kunna vara en intressant marknad för oss.
Men produktionen, den stannar i Töreboda?
– Absolut, det tummar vi inte på.
![]() |
||
Patrik Nilsson Delägare i och vd för |
Hermanders