En smartare lösning

2022-09-18

Lösning_1280x400.jpg

ÖRNSKÖLDSVIK: Efter tips från Stena Ståls säljare bytte Lucky Svets Teknik i Arnäs vall ut varmformade konstruktionsrör (VKR) till kallformade (KKR) i sin produktion. Det gjorde företagets grus-harpor starkare, lättare och enklare att svetsa. – På köpet fick vi en rad miljömässiga konkurrensfördelar, säger vd Nicklas Nilsson.

Över 4 000 stycken har LST/Lucky Svets Teknik tillverkat under åren. Grusharporna används för att sortera grus och sten i olika fraktioner och kunderna finns främst i entreprenad- och gruvbranschen.

LST:s konstruktion är fjädrande, självrensande och enkel att anpassa, och med 30 år på nacken är varumärket välkänt.
– Men med löpande produktion är det lätt att allt rullar på och man bara förnyar gamla materialbeställningar i Stena Ståls weborder, säger vd Nicklas Nilsson.

Därför var det välkommet när Lennart C Lundberg, Stena Ståls erfarne säljare på Ö-viks filialen, hörde av sig.

Han hade noterat att LST:s konstruktion byggde på VKR-rör i något udda dimen-sioner, med begränsad tillgång som följd. Därför föreslog han ett byte till KKR.

Det skulle både öka tillgängligheten och hållbarheten, samt banta den färdiga produkten med runt 100 kilo, eftersom det gick att gå ned lite i rörtjocklek.
– Vi testade och märkte snabbt att KKR-rören är lättare att jobba med, säger Nicklas Nilsson.
– VKR-rören slog sig oftare i svetsningen och vi fick lägga tid på att sträcka dem igen. Med KKR, som inte är lika känsliga, spar vi tid och pengar.
För LST:s kunder gör viktminskningen att grusharporna blir lite lättare att hantera.
– Men den stora vinnaren är miljön då mindre mängd material behöver fraktas. Tunnare gods kräver heller inte lika mycket tillsatsmaterial vid svetsning, säger Lennart C Lundberg.

Till skillnad från VKR tillverkas dess - utom KKR i Norden så rören färdas kortare sträcka i producentledet.

Nu ser LST tillsammans med Stena Ståls säljare över om fler detaljer kan tillverkas smartare. De skissar också på en värstingmodell anpassad för gruvindustrins allt tyngre maskiner.
– Med lastare på 40–50 ton kan en enda oförsiktig man över med skopan skada konstruktionen, säger Nicklas Nilsson.

Här krävs en grusharpornas motsvarighet till Stålmannen alltså?
– Precis, en som aldrig viker sig.

Dela denna sida

 

Lösning_circel.jpg

LST, Lucky Svets Teknik

  • Firman har fem anställda med en årsproduktion på runt 50 grusharpor i två storlekar. Den större är storsäljaren. Runt en femtedel går på export
  • Nuvarande ägaren Nicklas Nilsson driver företaget sedan 2013, men det har anor till-baka till 1961.
  • Att harpa är ett gammalt ord för att sålla.