De ger gammal betong nytt liv

2021-06-16

Entramo 3 JLW_1280x400.jpg

Det började med två kompisar som gjorde enklare byggjobb ihop. Som skaffade grävmaskin och bytte spår till entreprenadtjänster. – Sen kom vi in på det här med betong, säger Torbjörn Göransson, delägare på Entramo i Moheda.

Därefter är det den saken som har dominerat. Entramo gjuter fundament som används vid kraftledningsgator, tillverkar betongsuggor med mera.

– Suggorna är en historia för sig. Vi fick lite betong över och gjorde ett par för att testa, sedan ringde jag en firma här i trakten som säljer utrustning till industrilokaler, säger Torbjörn Göransson.

Där var de lite avvaktande, men kunde tänka sig att testa marknaden med några. Samma sak med ett liknande bolag i Markaryd. Och ett annat i Halmstad.
– I dag levererar vi 5 000 suggor per år, säger Torbjörn Göransson.
Ett annat projekt handlar om tyngder till sjökabel. Där är kravet att använda återvunnen betong.

Dels för att det har blivit svårare att få tag på grus från småländska rullstensåsar, dels för att hålla nere koldioxidavtrycket.
– En del kanske tycker att det är en piss i Mississippi. Men om stora tillverkare satsade på det här skulle det bli stora fördelar.

Året som gick var prövande för många företag, men enligt Torbjörn Göransson klarade sig Entramo tvärtom mycket bra.
– Det är egentligen helt sjukt, men omsättningen steg faktisk med 90 procent. Bakgrunden är ett jobb med att gjuta bottenplattor till transformatorstationer, en stororder som löper över flera år.


Vad gör ni med vinsten?

– Rustar upp och investerar. Sedan blev det en rätt kraftig bonus till alla anställda också.

Dela denna sida

 

Kompanjoner. Torbjörn Göransson och Jonas Johansson har jobbat länge ihop.
– Vi började med enklare byggjobb i mitten av 90-talet, säger Torbjörn Göransson (t v). I dag är de tio på
firman och har det senaste året haft en kraftigt ökad lönsamhet.


ENTRAMO

Bolaget bildades 1994 av Torbjörn Göransson och hans kompanjon Jonas Johansson. Entramo har sitt säte i Moheda utanför Växjö. 2007 bytte de från entreprenadarbeten till betonggjutning. De har tio anställda och omsättningen landade i fjol på cirka 20 mkr.