
2017-04-20
Många skulle nog säga att armering bara är en produkt bland andra. Volymerna är förstås stora, annars inget märkvärdigt, kanske till och med lite trist? Men Stena Ståls specialister Ove Ebeling och Göran Holmqvist har en annan syn på saken.
Alla får omedelbart en bild på näthinnan. En rostfärgad metallstång med skrovlig yta. En rätt alldaglig produkt jämfört med exempelvis specialstål eller rostfritt. Låg status, kanske någon tycker? Men inte Ove Ebeling och Göran Holmqvist.
– Jag skulle inte vilja byta till något annat, säger Ove.
Grejen med att sälja armering är enligt dem vad som följer med i kölvattnet.
– Kunden köper en funktion snarare än en produkt, säger Göran.
Armeringen i sig må vara en enkel sak, med lågt pris och små prisskillnader, men i affären ingår som regel annat som ställer krav på att säljaren är kunnig i hela byggprocessen.
Ove och Göran, båda ingenjörer med lång erfarenhet av större entreprenader, kan ge detaljerade råd om vilken bearbetning som behövs före leverans och vilka kringprodukter som är nödvändiga.
Det gör jobbet enklare för kunden, som slipper vända sig till flera olika leverantörer. Stena Stål blir en så kallad one-stop-shop som ordnar helhetslösningar.
– Vi är oftast med och tittar på ritningar redan på planeringsstadiet, säger Göran.
När det gäller tillbehören – som distanseringar, stag, najtråd och tätningsdukar – är det ett växande produktområde för Stena Stål.
– Det är nästa stora grej som vi fokuserar på, säger Ove.
Göran, som anställdes i september, är det senaste tillskottet på den i dag fem personer starka avdelningen.
Att armeringsgänget växer just nu är ingen tillfällighet. En rad stora projekt ligger i startgroparna i södra Sverige. Förutom Västsvenska paketets olika tunnlar och broar finns eventuellt även höghastighetståg i pipeline.
Dessutom ska Landvetters flygplats byggas ut. Och utanför Lund ska bostäder och infrastruktur motsvarande en mindre stad anläggas vid den nyligen invigda partikelacceleratorn Max IV som väntas dra till sig forskare från hela världen.
– Man kan nog lugnt säga att det kommer att gå åt en hel del armering de närmaste åren, säger Ove Ebeling.