Bäddat för tillväxt

2022-04-21

_DSC8452_1280x400.jpg

Stena Ståls filial i Jönköping är inne i en förändrings­process. Företaget har förvärvat Abrahamssons järn, en ledande leverantör av stål i regionen och en säljare med samma grundsyn på kunderna som Stena Stål. – Den är den som är närmast kunden som vinner, säger tidigare vd:n Lasse Nilsson som nu träder in i rollen som filialchef på Stena Stål.

Det var knappast några bistra ekonomiska realiteter som fick Lasse Nilsson och de tre andra delägarna att sälja. Omsättningen på de tio anställda låg på runt 105 miljoner, och resultatet är bra.

– Nej, men Stena Stål har länge varit vår största konkurrent. En rival som vi tyckte att vi hade mycket gemensamt med. Ett annat skäl till att vi ville sälja är att det närmade sig generationsväxling. Jag är 59 år och min kollega som jag startade bolaget ihop med har fyllt 68, säger Lasse Nilsson, som redan hade ett par decenniers erfarenhet av branschen när han drog i gång Abrahamssons järn för tolv år sedan tillsammans med kompisen Sören Abrahamsson.

– Han hade ett åkeri, och jag hade varit säljare och försäljningschef i den här branschen, säger han.
Redan första året fick de ett kvitto på att de var rätt ute. Omsättningen blev bra direkt, och har sedan växt. Nu när Stena Ståls filial flyttar in passar det även bra att där finns nya och moderna lokaler ”med plats för rejäl tillväxt”. Dessutom nya maskiner.

– Vi har bland annat investerat i en line för inläggningsfärdig armering. Sedan har vi kapmaskiner, gradsax och sådant också. Men kunskaper, utrustning och fina lokaler i all ära … det krävs mer för att lyckas i den hårt konkurrensutsatta branschen med stålförsäljning.

– Det går att formulera i tre ord. Extremt hög tillgänglighet. Vi försöker att vara snabba med både besked och leveranser, plus att vi har en bred lagerhållning.
Nu gläder han sig åt att Abrahamssons järn blir del av en större koncern med snarlika värderingar, där kunden är starkt i centrum.
– Med de muskler som Stena Stål har ser vi en möjlighet att öka tillväxten.

Även Anders Lindgren, tidigare delägare som jobbar kvar som kundansvarig, tycker att det är bra matchning att bli en del av Stena Stål.
– Vi har samma tänk, säger han.

Den största fördelen?
– Det är flera bra saker, som att vi får det större bolagets sortiment samtidigt som vi kan behålla flexibiliteten hos ett mindre företag. Det blir ett nytt spännande kapitel, det känns väldigt kul.
Från Stena Stål inne i centrala Jön­köping har två personer nu flyttat över till nya lokaler inne på det som tidigare var Abrahamssons järn. En annan har sitt kon tor i Vetlanda och den tidigare filialchefen arbetar på Stena Stål i Göteborg.

En av dem som flyttat in är Jan Dahlén, kundansvarig. Han ser flera bra synergieffekter med förvärvet.
– Förut var vi ett säljkontor. Nu blir vi en filial med ett eget lager. Det skapar nya förutsättningar för vidareutveckling, säger han.

Blir jobbet lättare?
– Ja, vi blir ett större säljgäng med samlade erfarenheter, så det skulle jag säga. Vi har även fått positiv respons från kunderna.

2-bilder_1280x600.jpg

Formar armering. (bild till vänster) Operatören Peter Carlsson hanterar den enorma armeringsmaskinen inne på anläggningen. – Att bli en del av Stena Stål? Jag tycker att det här känns jättebra, säger han.

Flyttar stål. (bild till höger) – Platt­stål, 30 breda och 15 djupa, säger truckföraren Henri Karlsson om materialet som han hanterar inne på det omfattande lagret som rymmer cirka 1 000 artikelnummer. Stålet han just har flyttat ska användas i möbelindustrin.

Foto: Jeanette Larsson Winerö

Dela denna sida

Karta-Jönköping.jpg

Tre röster om försäljningen

Ny roll. Lasse Nilsson, tidigare vd och medgrundare på Abrahamssons järn, träder in som filialchef i Jönköping.
–Vi fortsätter att växa med de konkurrens­medel vi har haft sedan tidigare. Det blir business as usual, fast med nya muskler.

 

_DSC8546_640x400.jpg

LASSE NILSSON

Ålder: 59 år.
Bor:
Visingsö, Jönköping.
Intressen: Historia, motion.
Lyssnar på: Vetenskapsradion och Snedtänkt.

 

_DSC8585_640x400.jpg

ANDERS LINDGREN

Ålder: 48 år.
Bor:
Jönköping.
Intressen: Träning.
Håller på: HV71.

 

_DSC8498_640x400.jpg

JAN DAHLÉN

Ålder: 56 år.
Bor:
Jönköping.
Intressen: Golf, träning, och stort akvarieintresse.
Lyssnar på: Allätare, men gärna Etta James och John Scofield.