Uppstickarna

2023-02-14

_DSC5475-3.jpg

Jobben rullar in till det offensiva Sundsvallsföretaget RJ Stålteknik. Sedan starten ifjol har de både investerat i en fullt automatiserad fiberlaser och hunnit flytta till tio gånger så stora lokaler. Nu söker sig erfarna svetsare till den expansiva firman. – Vi har fått en raketstart, säger Johan Lindh, delägare och projektledare.

Att en nystartad firma börjar med att köpa en fiberlaser i högsta divisionen fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Men det var en medveten strategi enligt Johan Lindh.

– Somliga tror kanske att vi fått storhetsvansinne, men vi ville satsa hårt redan från början, säger han. Det automatiserade flödet vid in- och utlastning och plockning spar timmar och ökar konkurrenskraften.

– Mig veterligt är detta den enda helautomatiska fiberlasern i våra trakter och reaktionen från kunderna är väldigt positiv, säger Björn Wibron, skäransvarig. Här handlar det inte om att konkurrera med priset, utan att säkerställa kvalitet och leveranssäkerhet. Att leverera i tid är en hjärtefråga.

– Branschens långa ledtider, det är en anledning till vi får många uppdrag, säger Johan Lindh och summerar företagets första tid:

– Målet var att vi inom ett år skulle vara vinstdrivande, ha minst 20 kunder och 70 procent beläggning i skärmaskinen. Det klarade vi. Sen höjde vi insatsen till 80 procent beläggning. Där är vi inte än, men jobben har trillat in i ett tempo
som vi knappt vågat hoppas på. På kort tid har firman utökat med fyra svetsare, varav två mycket erfarna. De har också infört ett bonusystem till de anställda: Anstränger du dig lite extra får du del i vinsten i framgångsrika projekt.

– Det är mycket uppskattat. Idén kommer från när jag som ung sommarjobbade i en annan bransch, säger Johan Lindh.

Att de jobbar både mot industrin och byggsektorn är en styrka i oroliga tider. En annan styrka är att de gör mesta möjliga själva för att hålla nere kostnader. Som när de i somras körde och hämtade fiberlasern som fanns i Jönköping.

– Det var många som dömde ut oss när vi berättade att vi tänkte montera ned och upp den på egen hand. Men vi lyckades, även om det tog tid. Och på kuppen lärde vi oss mycket, säger Björn Wibron.
Företaget må vara ungt, men Johan och den andre delägaren Rikard Bjarnhagen har båda drivit företag tidigare, och har mångårig erfarenhet av branschen. Johan från montagesidan och Rikard som konsult inom mekanisk konstruktion och beräkning. Dessutom är de gamla barndomskamrater.

– Ja, jag och Rikard gick i samma skidklubb när vi var små, Nolby Alpina.
Vi har hållit kontakten under åren och märkte att vi ständigt drogs till varandra. Och eftersom våra kompetenser kompletterar varandra ville vi skapa nåt tillsammans: Ett modernt dynamiskt företag. Där är vi nu, säger Johan Lindh.
I offertstadiet tar Johan Lindh ofta hjälp av Stena Ståls weborder.

– Att bara se produkter i en katalog ger väldigt lite. I webordern får jag alla svar direkt: Lagerstatus som uppdateras i realtid, priser, vikter, leveranstid och fraktkostnad som jag lätt kan exportera ifall jag vill diskutera nåt med en säljare.

Bra överblick?
– Outstanding. Och behöver vi nåt snabbt kollar jag om artikeln finns för avhämtning på lokallagret i Timrå. Då slänger jag mig i bilen i samma minut.
På Stena Ståls filial i Timrå gläds de över framgångarna.

– Vi är stolta över förtroendet att få leverera stål till RJ Stålteknik och försöker vara lyhörda för kundens önskemål på vår lokala lagerhållning, säger kundansvarige Ola Johansson.

Dela denna sida