
2021-08-29
När svensk vattenkraft pressas från EU-håll för bristande hållbarhet försöker industrin hantera det – bland annat med fiskvägar. Det gynnar Gullängets Mekaniska i Örnsköldsvik, som sedan länge nischat sig mot utrustning för vattenkraftsindustrin. – Vi går för högtryck, säger John Staberg, vd och marknadschef.
Fjolåret blev ett mellanår för många industriföretag och Gullänget Mekaniska är inget undantag. Men i mars i år smällde det till när både Sverige och Europa vaknade.
– Jobben bara vällde in. Det är tydligt att många höll inne på investeringarna i fjol och att det nu finns ett stort uppdämt behov, säger John Staberg.
På uppdrag av Fortum färdigställer Gullänget Mekaniska just nu fiskvägar till Dalälven som ska göra det lättare för vandringsfiskar som öring och harr att ta sig förbi vattenkraftverk när de leker.
– Det är som långa rutschbanor på omkring 20 meter. Tanken är att fisken på ett mer naturligt sätt än med fisktrappor – där de måste hoppa mellan stegen – ska kunna simma mellan olika nivåer. Ett projekt som gynnar den biologiska mångfalden, säger John Staberg.
Den stora utbyggnaden för svensk vattenkraft skedde mellan 40- och 70-talet.
Med tiden slits även de grövsta konstruktioner av påfrestningarna i älvarna, och för Gullänget Mekaniska innebär det återkommande uppdrag. Den stora dammluckan som just nu tar form i verkstan görs i tre delar och ska monteras vid Finnfors i Skellefteälven, en gång Norrlands största kraftstation.
– Den här kommer säkert att stå sig i 50 år, renoveringar inräknat. Det är 12 mm rostfritt. Som pansarplåt, konstaterar Lage Byström, arbetsledare verkstad, och en av firmans verkliga åldermän med 41 år på samma arbetsplats.
Luckans matchvikt på 30 ton står sig dock slätt mot "Sverigerekordet" – en
"superdammlucka" som Gullänget Mekaniska levererade till Bergeforsens kraftverk för några år sedan.
– 110 ton… Den glömmer man inte i första taget, säger Lage Byström.
Firman startade på 40-talet med inriktning mot tung industri – företrädesvis inom vattenkraft, som i dag genererar uppemot 80 procent av omsättningen.
Bland kunderna finns Fortum, Uniper, Vattenfall, SCA och SSAB. Lokalerna rymmer en väl tilltagen maskinpark med en långsvarv på 14 meter. Kantpressen– köpt från Hägglunds – har en tryckkraft på 640 ton, och hanteras med van hand av Andreas Byström som trollar fram runda, mjuka profiler, trots gods på 35 mm.
– Det är inte många som klarar de här dimensionerna, säger John Staberg.
Monteringen är det många som slåss om, men grovjobbet, det får vi ta hand om.
Sedan fem år ingår Gullänget Mekaniska i bolagsgruppen Storskogen. Förutom mer muskler i ryggen innebär det att de i dag samarbetar med tidigare konkurrenten Stål & Rörmontage i Sölvesborg.
1) Alex Pena är svetsare. 2) Siv Höglund arbetar med knivblad som klipper returpapper till Obbola SCA. 3)Sune Eriksson har varit på firman sedan 1999. Specialiteten är lastararmar till traktorgrävare.
– Vi vill expandera, säger John Staberg, som har siktet inställt på den lukrativa byggbranschen.
– Även om konkurrensen är större tror jag att vi skulle kunna leverera stålkonstruktioner till byggsidan.
ISO-certifieringar inom kvalitet och miljö står också högt på agendan, liksom nya maskiner och en till lokal. De har precis lagt ut en platsannons där de söker en teknisk chef, som ska kunna CAD och programmering.
– Ja, tanken är att bli bättre på offerter, men på sikt också att kunna göra ritningar åt kunderna och på så sätt komma in tidigare i projekten och ta ett kliv upp i näringskedjan. Det skulle gynna både oss och våra kunder, säger John Staberg.
Snart lucköppning. En av tre lika stora delar som tillsammans blir en ny dammlucka åt Finnfors vattenkraftverk. Innan den lämnar verkstaden ska även spelet färdigställas. Jobbet har tagit ungefär ett halvår, något av ett ”snabbjobb” för Gullängets Mekaniska som är specialiserat på tung utrustning för industrin och där utförandetiden för många projekt ligger på 2–3 år. John Staberg (t.v.)
Antal anställda: 20.
Startat: På 40-talet, på samma plats som nu, en kilometer från BAE Systems (tidigare Hägglunds).
Omsättning: 30-35 mkr/år.
Gör: Tillverkar tung och medeltung utrustning till företrädesvis vattenkraftsindustrin, samt gör kvalificerade renoveringar av komponenter inom cellulosa-, sågverks-, skogs-, gruv-, stål- och vattenkraftsindustrin.