Trätider, då krävs stål

2022-10-12

Sågverk är inte det första folk tänker på när stål kommer på tal. Men branschen använder en hel del metall i sitt underhåll, så mycket att flera företag slagit sig samman i en egen inköpsorganisation. – Affärsidén är rätt genial. Många företag under samma ger jättestora volymer och stark förhandlingsposition, säger Ralf Ekbäck, vd på Sågtjänst Syd AB.

Verksamheten, som har funnits sedan 1971, har i dag 147 medlemmar. Namnet till trots, alla finns inte i södra Sverige.
– Nej, vi är utspridda. Från Malå i norr till Vittskövle i söder, säger Ralf Ekbäck. Det är inte heller bara med stålet som Sågtjänst i Syd AB ordnar centrala avtal för sina medlemmar. Även för sånt som transportkedjor, kullager och olja jobbar de på det sättet. En annan produkt är plast. Täckplast och plastband behövs när träet ska transporteras ut till kunderna.

Varorna behöver packas väl packade, för de skickas ofta långa sträckor. Sverige är skickligt på träförädling och efterfrågan är stor från länder som England, USA, Japan och Kina.
– Upp till 75 procent av sågverkens produktion exporteras. Det går bra för svenska sågverk. Riktigt bra, enligt Ralf Ekbäck.
– De senaste åren har omsättningen på Sågtjänsts avtal ökat markant. Exakt vad det beror på är svårt att svara på.

Möjligtvis kan förändrade leveranskedjor under pandemin ha inverkat. Byggindustrins allt större fokus på träkonstruktioner är en annan möjlig faktor. Till det kommer nu kriget i Ukraina.
– Det kommer sannolikt att påverka, eftersom Ryssland är en ganska stor träexportör. Och om någon tror att det är korttidspermitterade hemmabyggare som stått för ökningen kan Ralf Ekbäck avfärda det direkt. Bara i fjol producerade svenska sågverk 19 miljoner kubikmeter.
– Det räcker inte med några tusen nya verandor för att påverka det nämnvärt, säger han.

Sågtjänst_1.jpg

Van vid inköp

Ralf Ekbäck, vd för Sågjtänst Syd, har en bakgrund som järnhandlare och är erfaren när det gäller att göra inköp och förhandla om priser, med utgångspunkten att båda parter ska bli nöjda.
– Jag har alltid gillat att göra affärer, säger han.

 

 

Dela denna sida

19 miljoner

... kubikmeter sågad vara, så mycket producerade svenska sågverk under rekordåret 2021.