Trappar upp i anrik miljö

2022-01-27

Trappa-1-JLW_1280x400.jpg

Bro Svets & Montageservice gör jobb i hela Sverige och är specialiserade inom stål­konstruktioner. Ett exempel är den spännande arkitektritade trappan i nya kontorsbyggnaden vid Merkurhuset i Göteborg.

Bro Svets & Montageservice har sitt säte i Kristinehamn och bildades för 40 år sedan. Företaget startades av Peter Dahlgren men leds sedan 2017 av sönerna Jonatan, Hampus och Manne.
– Trappan är ett spännande uppdrag som vi fick i fjol. Den stora utmaningen är själva montaget av trapporna, bärande balkar och räcken som består av stora tunga plåtar som monterats med millimeterpassning, säger Jonatan Dahlgren, vd.
Montaget har Centrumsvets AB utfört med projektledare Stefan Nilsson.
Trappan är gjord på uppdrag av Bergman & Höök och finns i det nybyggda kontors­huset i anslutning till det anrika Merkurhuset som uppfördes 1897 på Skeppsbron i Göteborg. Byggherrar är Platzer och Bygg-Göta som tillsammans äger huset.
Stora fönsterpartier gör att den spektakulära trappan som löper mellan våningsplanen blir en viktig del av byggnadens exteriöra karaktär.
– Vår styrka när det gäller den här typen av arbeten är vår kompletta smidesverkstad med 1 400 kvadratmeter produktionsyta, säger Jonatan Dahlgren.
Den är välutrustad med speciellt anpassade maskiner för olika typer av material och arbeten som kapning, klippning, valsning av plåt, balk och profiler, bockning, skärning, gas, plasma och svetsning i flera olika metoder.
– Vi är inte heller låsta i långa produktioner, utan kan snabbt ställa om till våra kunders individuella behov.

Dela denna sida

Stabil trappa.

Stefan Nilsson, projektledare på Centrumsvets AB, tillsammans med Jonatan Dahlgren, vd Bro Svets & Montage­service, i den största delen av trappan på våning fem. Plåtarna till trappans räcken är 20 mm tjocka och i grovplåt. Totalt har drygt 30 ton stål levererats till de olika delarna.