Större kostym för filialen i Lidköping

2021-12-02

Filial-Lidkoping-1-JLW_1280x400.jpg

En stark ökning av försäljningen. Så ser lägesrapporten ut för Stena Ståls filial i Lidköping. – Vi har fått ett genombrott med nya kunder i Bohuslän, Dalsland och Trestad, säger filial­chefen Johannes Ahlstedt.

Ny säljare på plats – Jesper Johansson – med bra kontakter i delar av regionen som tidigare var något av vita fläckar på kartan. Det satte fart på omsättningen förra våren. En skön känsla enligt Jesper Johansson, som har lång erfarenhet från branschen.
– Jag hade jobbat 15 år på andra sidan, som kund. Anledningen till att jag hamnade här var att jag var nyfiken på att prova något nytt. Och det känns rätt gott att det funkar bra, säger han.

Enligt Johannes Ahlstedt har de fått in ett 50-tal nya kunder de senaste ett och ett halvt åren, och tonnaget som skeppas ut från filialen i Lidköping har stigit med cirka 30 procent. Ironiskt nog kom ökningen ungefär samtidigt som coronaviruset började få fäste i världen, en period då stora delar av svensk industri fick allvarliga problem med leveranskedjorna.
– Resultatmässigt har det varit en riktigt bra period för oss. Och jag är lite stolt över att vi har lyckats med det utan att dra på oss några kostnader, säger han.

En annan framgångsfaktor för gänget i Lidköping är Stena Ståls webborder, som fått bra genomslag i regionen.
– Allt fler affärer går den vägen. När kunderna ringer så är det mer och mer för att de behöver hjälp eller råd. Och då gäller det att vara på hugget och ta hand om dem.
De är sju personer som jobbar ihop i Lidköping. Tre säljare, en kombinerad säljare och lagerpersonal, en som sköter lager och transportplanering, en som kör den egna turbilen samt en lagerarbetare.

Filialens placering i landet? Mycket bra enligt Johannes Ahlstedt. Skaraborg är en stark industriregion där det går åt en hel del stål.
– Det är som i Småland, det finns svarvare, fräsare och lasermaskiner i varenda hörn, och åtgången på mate­rial är ganska stabil. Mycket plåt och specialstål, även en del rostfritt. Det är ju här i Skaraborg och i Småland som svensk tillverkningsindustri finns! säger han.
På lagret ligger som regel runt 300 ton och väntar på att levereras ut. Det fylls på varje dygn från Stena Ståls huvudlager i Västerås och från enheten för specialstål i Värnamo. Filialen har en egen turbil plus en inhyrd åkare som kör iväg med materialet till kunderna.

En produkt som har gått riktigt bra är SSAB:s 355-plåt som de började lägga på lager för ett par år sen. En betad och anoljad plåt, speciellt anpassad för laserskärning.
– Mycket jämn och hög kvalitet. Den har blivit något av en succé.

När Tidningen Stål kommer på besök till filialen, några hundra meter från Vänerns strand, har nyligen en yta på 1 500 kvadratmeter schaktats och hårdlagts med asfalt i anslutning till lokalerna. Där ska filialen så småningom expandera och bli större efter att ha växt ur det gamla bygget och ”slagit i taket”.
– Vi har haft växtvärk ett tag. De nya ytorna kommer att behövas, säger Johannes Ahlstedt.

Dela denna sida

Stena Ståls team i Lidköping

Jesper Johansson, kundansvarig, Robin Hellman, säljare, Stefan Svedberg, lager och transport, Oskar Magnusson, lager, Håkan Kroon, säljare, Mattias Gustafsson, chaufför och Johannes Ahlstedt, filialchef.


Karta_Lidkoping-335x655.jpg

Filial-Lidkoping-Jesper-1-JLW_640x400.jpg

Bra kontaktnät.

När säljaren Jesper Johansson började på Stena Stål under våren 2020 tog han med sig sitt kontaktnät in – och lyckades bredda kundregistret rejält. – Jag hade jobbat länge på andra sidan, som beställare, och känner många i branschen, säger han.