Stena Stål växlar upp sitt klimatarbete – återbrukade produkter blir del av sortimentet

2023-03-01

Skärmbild 2023-02-28 171551.jpg

Som ett led i arbetet med att göra Stena Ståls verksamhet ännu mer klimatsmart och erbjuda kunderna hållbara alternativ, tas nu ytterligare ett steg på vägen genom att lägga till återbrukade balkar i sortimentet.

Arbetet med att ta in balkar från rivningsprojekt för att utvärdera möjligheterna att återbruka dessa i nybyggen, påbörjades för ungefär ett år sedan. Efter ett pilotprojekt där noggrann testning och utvärdering genomförts, blev resultatet positivt.

-  Vi är stolta över att vara den första aktören i Sverige som kan erbjuda återbrukade balkar till bärande konstruktioner i byggen. I vårt pilotprojekt har vi varit noggranna med tester och kvalitetssäkring så att restaurerade och återbrukade balkar ska uppfylla leva upp till krav som nyproducerade. Ett nästa steg är att vi håller på att titta på fler produkter från rivningsprojekt som kan återbrukas, planen är att utöka sortimentet av återbrukade produkter framöver, säger Christoffer Muhl Pollari, affärsutvecklare inom återbruk på Stena Stål

De återbrukade balkarna uppfyller kvalitetskraven enligt den Europeiska standarden EN-1090. Klimatavtrycket för återbrukat stål är 35 kilo CO2 per ton, jämfört med 3 000 kilo CO2 per ton för stål som kommer från malmbaserad produktion.

- För oss på Stena Stål är det här en viktig del av vår resa mot en hållbar verksamhet där vi kan erbjuda produkter med lågt klimatavtryck. Det är något vi vet är ytterst viktigt för våra kunder och vi har satt ett mål att minska vårt CO2-avtryck med 50 procent redan 2030 och med 100 procent 2045, säger Stefan Svensson, VD på Stena Stål.

För ytterligare information, vänligen kontakta: Christoffer Muhl Pollari, Affärsutvecklare Återbruk, 010 445 30 08, Christoffer.MuhlPollari@stenastal.se

Dela denna sida