SKOLPROJEKTET GAV NYTTIGA ERFARENHETER

2017-11-15

Armin-Ramic-1280x400_CompQual80.jpg

När CNC-operatören Armin Ramic var student på Smålands Tekniska College för två år sedan hade skolan ett projekt ihop med Stena Stål. – Vi lärde oss mycket i projektet, säger Armin.

I dag är han anställd på företaget Bejö AB i byn Bor utanför Värnamo.

– Jag praktiserade där, och fick anställning direkt efter att jag gick ut skolan, säger Armin. Projektet med Stena Stål handlade om att eleverna försågs med material för skärande bearbetning.

– Det var stål med olika beläggningar och olika sammansättningar. Vi fick möjlighet att köra samma detaljer i olika material, det var intressant att se skillnaden. När vi körde serierna plockade vi ut spånor efter vissa antal och jämförde, säger Armin. Stena Stål fick i sin tur dokumentation från eleverna kring hur materialen betedde sig. Enligt Armin blev det en lyckad vinnavinna-situation.

– De sa att de var riktigt nöjda. Själva lärde vi oss mycket på att köra serier, det brukade vi inte göra på skolan. Vi fick en bättre uppfattning om hur det fungerar i verkligheten, säger han. Nu är han glad åt att snabbt ha fått jobb efter skolan.

– Ja, jag skulle inte vilja se mig själv som 25-åring och inte ha jobb.

Inga funderingar på att studera vidare?

– Kanske, det gick bra för mig även i pluggämnena i skolan. Vi fick högskolebehörighet på utbildningen och jag skulle kunna tänka mig att läsa vidare till produktionschef eller mättekniker.

Dela denna sida