Satsningarna som ger Norrland revansch

2021-08-10

jennienilsson_1280x400.jpg

”Vi flytt int” brukade det heta på 60- och 70-talet. Det var då det. Nu är det sörlänningarna som börjar blicka i andra riktningen, till en rad expansiva företag i Norrland. Tidningen Stål tog kontakt med landsbygdsminister Jennie Nilsson för att höra hur hon ser på saken.

Landsbygdsministern om utmaningarna när Sverigekartan ritas om

Då – på 70-talet – var det stålkrisen och moderniseringen av skogs- och lantbruket som pressade invånarna norr om Dalälven att packa bilen och köra söderöver. I dag är läget annorlunda.
Northvolt satsar i Skellefteå. I Boden siktar H2 Green Steel på att bygga ett toppmodernt stålverk med vätgas i stället för koks som katalysator, och i Luleå jobbar Vattenfall, SSAB och LKAB med projektet Hybrit. Till det kommer en expansiv gruv- och mineralindustri med bland annat LKAB: satsningar i malmfälten.
Facebooks etablering i Luleå har i och för sig inte skapat så många jobb, men bidrar ändå till bilden av en norrländsk revansch.

Allt det här är saker som får landsbygdsminister Jennie Nilssons puls att slå lite snabbare.
– Det här kommer att göra hela Sverige starkare, säger hon.
Etableringarna i norra Sverige visar enligt henne att Sverige klarar att kombinera klimatansvar med nya jobb och hållbar tillväxt.
– För mig som landsbygdsminister värmer det såklart extra att det är utanför de stora städerna som de nya, gröna investeringarna sker.

Men det finns även orosmoment. Hur går det med strömförsörjningen när de energikrävande nyetableringarna i norr slår på huvudbrytarna?
Enligt energiminister Anders Ygeman är oron obefogad. I en intervju i Dagens Industri säger han att det inte finns någon brist på ström i landet, ”snarare ett överskott”.
– Det finns regional kapacitetsbrist och den måste åtgärdas genom lokal elproduktion och mer ledningsutbyggnad, säger han till DI.

Arbetskraften är ett annat frågetecken. Där räknar Jennie Nilsson med en del utmaningar.
– Men jag tror att en bra samverkan mellan det offentliga och näringslivet kommer att lösa det alldeles utmärkt, säger hon.

Dela denna sida

JENNIE NILSSON

Ålder: 49 år.
Yrke: Landsbygdsminister.
Bor: Halmstad.
Familj: Två vuxna barn.
Bakgrund: Har tidigare jobbat som vårdbiträde och varit fackligt aktiv, samt är före detta kommunalråd i halländska Hyltebruk, där hon växte upp. landsbygdsminsiter sedan januari 2019.


SE_karta.jpg

Nya Sverigekartan?

Tillväxtsatsningarna i norra Sverige flyttar fokus från de traditionella storstadsområdena och utmanar gamla flyttmönster.