
2022-04-28
Driva företag – det krävs som regel idéer, engagemang, riskkapital och inte minst ett rejält tålamod. Plus att entreprenören finns där det finns uppbackning. Men hur bra är kommunerna på att stötta sitt lokala näringsliv? Tidningen Stål tog kontakt med Per Johansson, uppdragsansvarig på Tillväxtverket, för att ta temperaturen på affärsklimatet ute i landet.
Enligt Per Johansson är det avgörande att politiker och tjänstemän har en fingertoppskänsla för näringslivets behov.
– Det handlar om saker som infrastruktur, bostäder, service, kompetensförsörjning, och utbildning, säger han. Annars blir det problem.
– Skatteintäkterna i en kommun är ju beroende av att det finns arbetstillfällen, och en näringsidkare kommer inte att satsa sina pengar där det inte finns bra förutsättningar.
Därför är det sannolikt en god affär för varje kommun att se till att saker som myndighetsutövning, bostadsbyggande och marktilldelning fungerar väl, och att infrastruktur för både tillverkande företag och tjänsteföretag är på plats.
Även förmedlingen av tjänster och matchningen på arbetsmarknaden måste fungera, något som hamnat i kommunernas eget knä på senare år.
– De tvingades in i den rollen efter att Arbetsförmedlingen drog ner mycket av sin service.
Men hur nära näringslivet kan politiker och tjänstemän vara innan hjälpsamheten får karaktär av osunt gynnande? Den saken är enligt Per Johansson ganska professionaliserad och reglerad nu för tiden.
– Ja, absolut. I dag förstår de flesta att det krävs samarbete för att skapa en bra kommun, och att varken politiker och tjänstemän eller företagare kan lösa allt på egen hand.
Ålder: 54 år.
Yrke: Uppdragsansvarig på Tillväxtverket.
Bor: Frösön, Östersund.
Familj: Fru, tre barn och en ”corona-hund”.
Intressen: Musik, jakt och skidåkning.
Lyssnar på: Stone Temple Pilots, Mastodon och Tool.