
2020-08-12
Att köpa en ny maskin, det är ingen större sak om pengarna finns. Men att göra om en hel arbetsmetodik . . . – … det kräver lite mer, säger Nina Gustafsson, produktionschef på Stena Stål i Värnamo och projektledare för den förändring avdelningen gått igenom de senaste två åren.
Behovet fanns sedan tidigare. Stena Ståls avdelning för specialstål i Värnamo har växt kraftigt de senaste tio åren.
– Vi har fördubblat omsättningen, säger Andreas Heiel, avdelningens försäljningschef.
Han och Nina Gustafsson har parkerat sig i avdelningens konferensrum och vårsolen ger lite hopp om en tid bortom pandemier och kriser.
Stena Stål i Värnamo håller, som mycket annat i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo-regionen (GGVV) till en bit in i skogen. Det kan verka lite långt från allfarvägarna, men det tycker inte Nina Gustafsson och Andreas Heiel.
– E4 går ju förbi alldeles här ute, säger Nina Gustafsson och pekar lite obestämt ut mot skogsdungarna.
Motorvägen sträcker sig förbi Värnamo. Och via den är det bara några timmar till Göteborg, Oslo och Köpenhamn. Inte så långt till norra Tyskland heller. Men en stor del av det de säljer går just till regionen där de befinner sig.
– Säkert en fjärdedel, säger Andreas Heiel.
Anläggningen är Stena Ståls expertcentrum för specialstål som servar alla företagets filialer. Här har de sett omsättningen öka kraftigt under tio års tid. Gott för affärerna. men ökningen har även inneburit en del problem.
Nina Gustafsson tar fram en bild och visar hur anläggningen fått allt fler maskiner, och hur lokalerna fått byggas ut efter hand. Allt har skett på ett slags organiskt vis, där saker liksom adderats på varandra.
– Till slut blev det rätt omständligt, säger Nina Gustafsson.
Maskiner och materialställ har ställts upp där de fått plats, ställen som varit bra då. Det här funkat fint. Tills för ett par år sedan när en ny toppmodern bandsåg skulle köpas in.
– Det ställde allt på sin spets, säger Andreas Heiel.
Placeringen av material och maskiner synkade helt enkelt inte tillräckligt bra längre. Ett beslut fattades 2018 och sedan började Nina Gustafsson, Andreas Heiel och deras kollega Hannes Johansson, som är inköpare, att börja rita om hela layouten. Arbetet gick sedan vidare till medarbetarna som var med och tog fram dagens lösning. Väggar plockades bort för att få bättre flöden. Maskiner och materialställ matchades smartare för att slippa onödig logistik. Ute på lagret är det lätt att se skillnaden.
– Mer öppet, mer logiskt och mer plats, säger Nina Gustafsson.
Men det som syns på ytan bara en del av det som de vill åstadkomma.
– Det är framför allt en kulturförändring det handlar om. Vi arbetar efter vårt LEAN-verktyg SWOP (Stena Way of Production) där vi arbetar strukturerat, letar efter brister och hela tiden strävar efter att bli bättre, säger hon.
– En del av medarbetarna har fått nya roller, vilket har gjort att det även behövts utbildningsinsatser och liknande, säger Andreas Heiel.
I sitt arbete med förändringarna har de jobbat enligt en liknande filosofi med en detaljerad projekt- och tidsplan.
– Den har vi hållit stenhårt. Och det mesta har klaffat perfekt, även om corona-krisen gjort det lite besvärligare,
säger Nina Gustafsson.
Kör tungt. Jenny Erlandsson är truckförare på anläggningen. Sedan väggar slagits ner och maskiner och materialställ möblerats smartare har det blivit bättre logistik och mer effektivt.
Nytänk. En ny robotiserad bandsåg blev startskottet för att göra om hela layouten på Stena Ståls anläggning i Värnamo.
– Vi hade kommit till en punkt där det blev växtverk, det behövde göras något, säger försäljningschefen Andreas Heiel. Produktionschefen Nina Gustafsson är projektledare för omdaningen där det mesta är klart.
– Det var en del att göra, och det hade aldrig fungerat om inte våra duktiga medarbetare var med på tåget, säger hon.
"Det är framför allt en kulturförändring det handlar om"
Nina Gustafsson, produktionschef
Företagets fokusområde för specialstål, med expertkompetens på plats och ett lager på flera tusen ton.
På anläggningen arbetar cirka 40 personer varav 11 jobbar med försäljning och inköp, tre är kundansvariga
produktspecialister, 8 är kap-tekniker och övriga arbetar med lagerhantering, administration med mera.
... är olegerat och legerat konstruktionsstål och även en viss del verktygsstål. Det finns i olika utföranden som varmvalsat, skalsvarvat, slipat med mera. Köparna fokuserar på egenskaperna hållfasthet, seghet, skärbarhet och korrosionsbeständighet. Men det går inte att få max av allt, naturlagarna sätter stopp.
Hög skärbarhet? Då får du bland annat stå ut med lägre hållfasthet och så vidare. För att få fram den önskade karaktären gäller det att hitta rätt mix i legeringarna.
Huvudingrediensen – förutom järn – i stål är kol, som verken kryddar in i lagom doser beroende på vilka egenskaper som krävs. Sen går det att välja mellan olika legeringar i olika mängder som nickel, molybden, krom, mangan, svavel och en mängd andra för att designa materialet.