Rätt klimat för rara växter

2022-01-13

Botansika-vaxthus-4-JLW_1280x400.jpg

H.A Bygg har flera spännande uppdrag på gång. I Göteborg arbetar de bland annat med ommålning av Bockkranen på Eriksberg, Hotel Draken, Lisebergs badhus samt det nya växthuset i Botaniska trädgården. – Det är särskilt roligt eftersom växthuset blir ett nytt framtida landmärke i Göteborg.

HA Bygg är huvudentreprenör för bygget av det nya växthuset i Botaniska trädgården och arbetet omfattar markarbeten, bergsplintar samt växthus med glastak inklusive stomme med tillhörande installationer. Arbetet startade i maj och ska pågå till början av 2022. Väst­- fastigheter som beställt arbetet är byggherre och förvaltar tillsammans med Västra Götalandsregionen Botaniska trädgården med tillhörande fastigheter.
– Etapp 1 som vi arbetar med nu är ett helt nytt växthus som byggs på åsen ovanför spegeldammen precis innan­för entrén. Det är en satsning inför Botaniska trädgårdens 100-årsjubileum, säger Patrick Lilja, platschef.
Växthuset kommer att visa alpina växter, som växer i stenblock av kalktuff som flyttas från nuvarande växthus. Även lökträdgården får sin nya placering i växthuset på åsen.
– Utmaningen är att skapa en torr miljö för de alpina växter som är känsliga för fukt. Det får absolut inte bildas någon kondens på glasen, så det gäller att hitta rätt balans mellan temperatur och ljusinsläpp.

I nästa etapp ersätts de stora befintliga växthusen, ett bygge som kommer att pågå mellan 2023–2026. Här har entreprenaden ännu inte tilldelats.
– Förhoppningen är så klart att vi ska få fortsätta även med nästa etapp. Det är ett viktigt uppdrag för oss och vi har ett bra samarbete med Västfastigheter samt Botaniska trädgården, som dessutom är en fantastiskt trevlig miljö att arbeta i. 

Dela denna sida

Gröna rum.

Patrick Lilja, platschef H.A Bygg, tillsammans med Maria Normark på Stena Stål, som bland annat levererat all armering, på plats i Göteborgs Botaniska trädgård där det nya växthuset börjar ta form.