Ordning och reda – fick firman att peaka

2021-01-19

_MLI4403_1280x400.jpg

Hon – en utåtriktad ordningsmänniska. Han – en lågmäld men skicklig byggsmed med aversion mot allt vad pappersarbete heter. Ulrika Rigel Bylund och Niklas Sandström är varandras motsatser, men har fått rejäl snurr på Umeå Byggsmide: Från tvåmansfirma med ”företaget på fickan” till 1090-certifierad aktör med ordning och reda på alla nivåer.

Niklas Sandström startade firman i egen regi 2017, men hade dessförinnan jobbat ihop med kollegan Hans Andersson i många år. De svetsar och monterar pelare och balkar till flervåningshus, men gör även skärmtak och räcken.
Gott rykte hade duon fått genom högt tempo, säkra leveranser och god kvalitet. Men som liten firma var det svårt att hinna med allt.

– Fakturering och pappersarbete… det är inte min grej, säger Niklas Sandström, som brukade besvara prisförfrågningar muntligt eller via sms.
Men när kravet på 1090-certifiering blev verklighet ändrades förutsättningarna för verksamheten radikalt.

– Det blev tvärnit från gamla kunder. För att kunna fortsätta med bärande konstruktioner fick vi ultimatum: ”Skaffa cert om ni vill vara med i matchen”. Det gjorde valet ganska enkelt, säger Niklas.

Då fick han en bra idé: Han hade ju en vän som arbetade som handledare och utredare – visserligen i en annan bransch – men van vid att dokumentera och administrera. Kort sagt en fena på det han själv inte gillade med jobbet.
– Jag frågade om hon skulle kunna göra certifieringen åt oss

Ulrika Rigel Bylund ler åt minnet:
– Jag trodde det skulle röra sig om några timmar i veckan ett par månader …
Drygt tre år senare är hon kvar, fastanställd sedan länge.
1090-certifieringen blev en tuff match, men gav resultat. Med den i hamn gick det lätt att ta ännu en certifiering*.

Ulrika upptäckte också att det fanns mer att styra upp på företaget kring rutiner och arbetsmiljö. Det höjde firman ytterligare några snäpp. Kunderna, där många tillhör byggbranschens stora aktörer kom inte bara tillbaka – uppdragen växte.

I dag sysselsätter Umeå Byggsmide mellan 5 och 8 anställda som numera jobbar i ett modernt digitalt ledningssystem med timdagbok i mobilerna och noggranna arbetsordrar. De är också uppdelade i en montage-och en produktionsenhet, och har en svetsansvarig med ansvar för kvaliteten

Under Ulrikas första år satte företaget upp ett ekonomiskt mål: En omsättning på 5 miljoner kronor.
– Vi tyckte det var djärvt, men vi lyckades. Och i år ser vi ut att dubblera den siffran, säger hon.

Under resans gång har vänskapen satts på prov många gånger.
– Jo, det har gått hett till och vi har både fräst och svurit åt varandra, men på en liten firma vet ändå alla att de förändringar som görs är för allas bästa.

* = ISO 3834-3:2005

Dela denna sida

Lyckad matchning

Ulrika Rigel Bylund och Niklas Sandström är varandras motsatser, men har tillsammans lyft Umeå Byggsmide till en mer professionell nivå. Ulrika sköter administrationen och Niklas tar hand om produktionen och klurar på jobb. Den hjälp de får av Stena Ståls säljare Jimmy Söderqvist i Örnsköldsvik betyder mycket: ”Vi kan skicka ganska luddiga ritningar till honom och få hjälp att räkna på och köpa material. Oerhört skönt”.


 

UMEÅ BYGGSMIDE

Personal: Fem till åtta, beroende på uppdrag.
Finns: I Innertavle utanför Umeå.
Omsättning: I år runt 10 mkr.
Kunder: Bland andra NCC, Rekab och Selbergs Entreprenad.
Certifieringar: SS EN 1090 EXC 2 och ISO 3834-3:2005.

 

_MLH3339_640x400.jpg

Bygge

Selbergs Entreprenad är en av firmans stora kunder. Här diskuterar Mats Lundmark på Selbergs och Niklas Sandström ritningar på Nordic Choice Hotels som just nu byggs i centrala Umeå.