Northvolts ordförande satsar på stål

2021-08-15

Svartbyn_1280x400.jpg

Svartbyn, vid Svartbyträskets norra strand utanför Boden … området är just nu högintressant för en rad välkända entreprenörer som vill bygga upp en 25 miljarders-anläggning för fossilfri produktion av stål. – Vi ska vara igång om tre år, säger, Carl-Erik Lagercrantz, styrelseordförande för H2 Green Steel.

Redan vid 2030 räknar Carl-Erik Lagercrantz – som även är styrelseordförande i Northvolt
– med att var uppe i en takt av 5 miljoner ton per år. En ståltillverkning som får ett avsevärt lägre CO2-avtryck än vid traditionell tillverkning.
Entreprenörerna bakom – bland andra Stenbeckssfärens Christina Stenbeck, Daniel Ek från Spotify, och riskkapitalisten Harald Mix som även står bakom Northvolt
– är alla hängivna H2 Green Steels mission om att tillverka stål i ett nytt, toppmodernt verk där masugnsprocessen ersatts med så kallad direktreduktion. Där är vätgas katalysator istället för det kol och koks som varit förhärskande sedan 1400-talet.
När det gäller kostnadssidan är Carl-Erik Lagercrantz övertygad om att bolaget blir konkurrenskraftigt. Han räknar med att trycket på att använda stål med lågt CO2-avtryck tar fart i takt med att tillgången ökar.
– Och vårt stålverk får en mycket hög effektivitet som håller nere kostnaderna.

Bland annat ska de arbeta med den så kallade hot chargingmetoden, där värmeenergin behålls genom processen. Verket får också en hög grad av automatisering.
Dessutom har de en genomtänkt idé kring energi- och råvaruförsörjning.
– I Svartbyn finns det 400-kilovoltsledningar som vi kan koppla upp oss på. Och malmbanan går precis förbi. När vi sedan ska frakta ut är det inte långt ner till hamnen i Luleå, säger han.

Dela denna sida

Tajt schema.

Att få igång ett helt nytt stålverk – med en helt ny teknik – på bara tre år är ett ambitiöst mål. Men H2 Green Steels styrelseordförande Carl-Erik Lagercrantz är inte oroad.
– Det blir en del tuffa tillståndsprocesser, men det är ändå fullt görligt, säger han.

 

Strategisem Stena stål 1 JLW_640x400.jpg

Träff via Teams.

Under våren höll Carl-Erik Lagercrantz ett webbinarium för Stena Stål.