Rusande priser – nej tack!

2022-04-07

pexels-jimmy-chan-1402923_1280x400.jpg

Det fullkomligt vansinniga kriget sätter en mörk prägel på tillvaron. Våra dagliga utmaningar känns futtiga i jämförelse med vad som händer i Ukraina. En lösning känns tyvärr avlägsen och det som har hänt kommer oavsett utgång att förändra de handelsmönster som vi har varit vana vid.

Det gäller inte minst vår försörjning av stål. Vi har redan sett stora och okontrollerade höjningar och vad som väntar oss den närmaste tiden är med stor sannolikhet ytterligare höjda priser på alla stål- och metallprodukter.

Ryssland och Ukraina är stora leverantörer i Europa av både färdiga produkter, halv­fabrikat och råvaror. Det kommer att bli produktionsbortfall och sanktioner som stänger ned handeln med ryska intressen. Beläggningen hos europeiska stålverk kommer att öka.

Producenterna kommer också att möta höjda energi- och råvarukostnader som ger prisökningar på färdiga produkter. Frakter, som är en betydande kostnad innan varan når dig som förbrukare, skjuter i höjden genom höjda drivmedels­kostnader och brist på transportkapacitet.

Det osäkra läget om framtida produktionskapacitet av stål och en oro för brist gör att många vill försäkra sig om volymer för sina behov på både kort och lång sikt. Som på så många andra varor så har vi en hamstringsvåg på vissa volymprodukter. Mönstret är av naturliga skäl tydligast när behoven framåt är kända i en löpande produktion eller större projekt. Detta beteende driver upp priserna ytterligare.

På sätt och vis påminner den pris­utveckling som vi nu har om vad som skedde för ett år sedan. Då var det pandemin som började släppa sitt grepp och uppdämda konsumtionsbehov gjorde att försörjningskedjorna inte klarade att möta efterfrågan. Orsaken den här gången är så förtvivlat onödig.

Vad vi frågar oss nu är när tar kriget slut och när kan vi återgå till det normala? Ingen vet när eller vad det nya normala blir, men det är säkert något helt annat. Priserna lär fortsätta att stiga ett tag till men kriget kan försvaga konjunkturen och efterfrågan och då stannar utvecklingen av.

”Give Peace a Chance”.

Dela denna sida

Prisutveckling stål, vägda importpRISER STENA STÅL AB.

Index 100 = juni 2008

Prisutveckling-1-2022_72dpi.jpg

Klicka för att se uppförstorad bild

640x400_Hans-Svensson_CompQual80.png

Hans Svensson
Vice VD och Marknadschef, Stena Stål