Stabilt l├Ąge?

2019-06-28

1280x400_SST_roof_structure_CompQual80.jpg

Vi befinner oss i en period med små förändringar i prisbilden. Undantaget är rostfritt stål där legeringstilläggens upp-och nedgång har givit stora förändringar månad för månad.

Det skrivs och pratas allmänt om en försämrad konjunktur. Verkningarna av den har än så långe varit små på den svenska stålmarknaden. En minskad bostadsproduktion har kompenserats av en ökad produktion av lagerbyggnader till den växande e-handel och infrastruktursatsningar.

De två största orosmolnen som jag ser är bilindustrins framtid och effekten av de globala handelshindren som sätts i spel med USA i en drivande roll. Båda hänger naturligtvis ihop.

Bilindustrin har flera utmaningar. Elektrifiering och en framtid med självkörande bilar förändrar både stålinnehåll i bilar och hur många bilar som världen har behov av. Hur fort tekniken utvecklas samt miljöpolitiska beslut skapar en osäkerhet på marknaden och antalet nyregistreringade bilar minskar för första gången även i Kina. Bilindustrin är en stor förbrukare av stål, så stor att en mindre efterfrågan också påverkar priset på stålprodukter som inte används i bilar.

Dela denna sida

Prisutveckling stål, vägda importpRISER STENA STÅL AB.

Index 100 = juni 2008

640x400_marknad_diagram_juni 2019.png

 

Klicka för att se PDF

640x400_Hans-Svensson_CompQual80.png

Hans Svensson
Marknadschef, Stena Stål