Lackeby Products erövrar Paris

2021-05-19

Lackeby 1 JLW_1280x400.jpg

Lackeby Products i Kalmar har nyligen rott hem en riktig storaffär. Franska bolaget Suez har beställt 55 värmeväxlare till ett gigantiskt reningsverk utanför Paris. – Vi fick motsvarande en årsproduktion på ett bräde, säger produktionschefen Daniel Eriksson.

Ordern rör Lackeby Products allra största modell.
– De väger runt fem ton, säger Daniel Eriksson.

Med dem går det att värma upp och återvinna energin från slammet i reningsverken, och återanvända den för att utvinna biogas i anläggningens rötkammare.

Ett land är särskilt intresserat av Lackeby Products katalog.
– Frankrike är stort för oss, säger VD:n Magnus Axelsson

I januari i år smällde det till lite mer rejält därifrån: 55 värmeväxlare ska levereras fram till 2022. Ordervärde: 45 miljoner.
– De ska bygga världens näst största reningsverk i Achères, endast Chicago har ett större, säger Magnus Axelsson.

Att klara av den ökade produktionstakten är inget problem. Företaget har bra bemanning.
– Och så har vi satsat på att automatisera en del av svetsningen, säger han.

Hur stor är eftermarknaden för er?

– Vi har några killar som åker runt och servar våra produkter. Annars står reningsverken som regel själva för löpande underhåll. Så än så länge är den affären ganska liten, med stark potential att öka.

Ert bästa försäljningsargument?

– Kvaliteten. Vi konkurrerar inte med pris, utan med kunskap och erfarenhet.

Dela denna sida

 

Snart klar. En av Lackebys värmeväxlare börjar nå slutstadiet i produktionen. Produktionsledaren Emil Wicksen och svetsaren Henrik Hultberg synar arbetet.

 


 

LACKEBY PRODUCTS

  • Företaget har cirka 50 anställda på sin anläggning i Kalmar, två kilometer från Kalmar slott. Omsätter närmare 100 mkr.
  • Grundades 1935, då med VVSinstallationer som huvudsaklig näring. Sedan dess har de breddat sitt sortiment. Enligt hemsidan har Lackeby Products sålt 20 000 artiklar till cirka 120 länder.
  • I produktkatalogen finns den egna trumsilen Roto-Sieve som separerar partiklar och fibrer i reningsverken – den blev något av en hit när den lanserades på 60-talet.