I huvudet på Kenny Bräck

2021-02-02

Kenny_Brack Foto Mekonomen Group_1280x400.jpg

Alla som såg Kenny Bräcks Indy Car-kärra formligen smulas sönder på Texas Motor Speedway i oktober 2003 undrade antagligen hur mycket som skulle bli kvar att stoppa ner i kistan. Men han blev inte bara återställd och kunde tävla igen, han lyckades också skaffa sig en karriär efter att ha hängt in tävlingsoverallen i garderoben. Tidningen Stål lyckades spåra upp honom i hemmet utanför London.

För de av grannarna hemma i Maidenhead som känner igen den gamle racingstjärnan är det antagligen något av en besvikelse att se honom stiga in i bilen och gasa iväg med sikte mot motorvägen M4 – i en femton år gammal Toyota Verso. Särskilt fort går det inte.
– Nej, för den bilen spelar det ingen roll om det är motorväg eller inte. Den har sitt eget tempo.

Behovet av fart får han istället tillfredsställt nere på McLarens fabrik sydväst om London. Där jobbar han med att med att testköra sportbilar.
– Även tävlingsbilar ibland. Men en del av sportbilarna har faktiskt bättre prestanda.

Ett annat uppdrag för Kenny Bräck är som ledamot i Mekonomens styrelse. Sin attityd på sammanträden beskriver han som ”rak”.
– Jag säger vad jag tycker.

Att lyckas skapa sig ett bra arbetsliv även efter tävlingsåren har alltid varit fokus för honom. Han säger att han hela tiden under karriären varit tvungen att tänka affärsmässigt kring vad han har gjort.
– En egen ekonomi var enda sättet för mig att kunna köra racingbil. Så snabbt i karriären fick jag lära mig hur man skapar, säljer och levererar en produkt, säger han.


Saknar du inte tävlandet?

– Nja, jag gör fortfarande lite inhopp då och då, mest för att hålla nerven igång.

Hur mycket stål krävdes det förresten för att lappa ihop dig efter olyckan i Texas?

– Rätt lite faktiskt. Dock en hel del titan, mest i ryggen och benen.

 KENNY BRÄCK OM …

… största ögonblicket i karriären:

”Jag ser det mer som en helhet där alla delar har ett värde ur ett sportsligt och även ett mänskligt perspektiv. Även de mindre bra ögonblicken, som olyckan, och vägen tillbaka är värdefulla för mig.


… att spela gitarr:

”Mycket kretsar kring bilar och musik för min del. Gitarrspelandet är en hobby som hängt med.”


… favoritgitarr:

”Gibson Les Paul.”

Dela denna sida

Kör på

Den tidigare racingstjärnan Kenny Bräck har hittat en ny bas i området kring den brittiska huvudstaden. Där kan han både ha en karriär som testförare – på McLaren – och odla sitt intresse för musik. – Jag spelar i ett band här. Vi skriver en del musik och spelar in, säger han.

Foto: Mekonomen Group