Hallå där!

2022-06-14

1920x600_svalson.jpg

... Maud Spencer, vd på Svalson i Piteå, marknadsledande på eldrivna skjutluckor och fönster. Ni har fortsatt växa trots att ni tvingades stoppa all exportproduktion när pandemin slog till?

– Det stämmer. Det är efterfrågan på hemma­plan som ökar starkt, inte minst från restaurangerna. Just nu håller vi på att rekrytera mer personal.

Vad är det som ni säljer mer av?

– Skottsäkra och brand­klassade fönster­partier går framåt, en följd av högre säker­hetsnivå i samhället. Dessutom ökar vi försäljningen till privatpersoner. Förr var de rätt få, i dag utgör de mer än hälften av kunderna.

Vad efterfrågar de?

– Allt fler satsar på sina altaner och uterum och vill sitta i lä med hjälp av inglasningar och vindskydd. Vi gynnas också av trenden med egen pool. Folk vill njuta av att vara utomhus fast hemma. Och så ska det vara snygga lösningar. Skjut­bara, smäckra och eleganta.

Nåt mer på gång?

– Alla dessa nödlösningar i plexi­­glas som numera hänger och dinglar framför kassor och receptioner ... där ser vi ett intresse för mer permanenta lösningar som både skyddar bättre och ser bättre ut.

Ni är marknadsledande i er nisch, vilka risker finns med det?

– Det tråkiga är att vi får stå för all utveckling och marknadsföring av nya produkter, som andra kan åka snålskjuts på. Det positiva är att vi får sätta trender och styra marknaden. Det är häftigt att ta fram nya produkter, och att patentera, producera och börja sälja dem.

Ett av era glasräcken heter Cit i Lä, ett annat Café au Lä. Hur funkar det globalt?

– Från början skulle de heta nåt annat utomlands, men så märkte vi att våra svenska vitsiga namn låter roliga och exotiska, inte minst i Frankrike – vårt största exportland. Det blev succé.

Om fem år, hur har Svalson förändrats?

– Då är vi världsledande inom säkerhetslösningar i glas. Under namnet Svalson Safety kommer vi att bredda sortimentet rejält på säkerhetsklassade produkter.

Handen på hjärtat, kan det bli för mycket glas­fasader i en stad?
– Nej, jag tror inte det. Använt på rätt sätt är glas ett fantastiskt material.

Dela denna sida

 

svalson_400x400.jpg

"Våra svenska produktnamn låter roliga och exotiska, inte minst i Frankrike"

 

Svalson

  • Norrbottniskt familjeföretag som tillverkar eldrivna skjut­luckor, vertikala glaspartier, montrar samt höj- och sänkbara glasräcken. Till namnkunniga kunder hör Dior, Manchester United och Disneyland Shanghai.

  • Har 55 anställda på anläggningarna i Öjebyn strax utanför Piteå och i Luleå.
  • Har på tio år fördubblat omsättningen, i dag är den runt 90 mkr.