Grönt stål är ingen utopi

2020-12-16

pexels-pixabay-210158_1280x400.jpg

Stål och betong, fantastiska material att bygga med. Men koldioxidavtrycket är inte att leka med. Fast det finns vägar för att komma tillrätta med saken. ArcelorlMittal är en av de stålproducenter som arbetar med att ta fram en metod för fossilfritt stål.

Det mest omtalade sättet för att få bort koldioxiden ur tillverkningen är att byta ut kolet som används som katalysator mot vätgas.
– Vi gör tester i den riktningen, säger Reidar Gifstad, säljansvarig Norden på ArcelorMittal.

Men processen kräver en hel del elektrisk energi, en vara som inte bara stålindustrin skulle vilja ha mer av. Elektriska drivlinor är starkt på frammarsch, inte bara för personbilar. Även flygindustrin testar med elmotorer, och samhället i stort tenderar över huvud taget att bli mer elförbrukande.
– Elpriserna komma troligtvis både att gå upp och bli mer volatila, säger Reidar Gifstad.

Men fossilfritt stål är ändå ingen utopi. Klaffar allt kan vi kanske se en mer industriell tillverkning i mitten av 2030-talet. Priset? Reidar Gifstad gissar att det blir runt 15 procent dyrare. Å andra sidan finns redan lösningar för den som vill ha stål med lågt koldioxidavtryck.
– Stål går att återvinna, om och om igen, och skrot-baserat stål är en miljövänlig produkt.

Stål direkt från malm har enligt Reidar Gifstad ett utsläpp på cirka 2,5 kilo koldioxid per ton. För skrotbaserat ligger det på tre till sex hekto.
– Självklart löser det inte hela problemet, den största delen av det stål som produceras i världen kommer ändå från malm.

Går det försäkra sig om att jag får skrotbaserat stål till mitt projekt?

– Du kan göra ett aktivt val när du beställer. Men handlar det exempelvis om ett husbygge gäller det att arkitekterna har valt en lösning med balk eller öppna profiler så att man inte är låst i en form utan har möjlighet att välja den klimatsmartaste produkten.

Dela denna sida

ARCELORMITTAL

  • Med en produktion på närmare 100 miljoner ton stål om året är ArcelorMittal världens största stålproducent.
  • Företaget bildades 2012 när indiska stålkoncernen
    Mittal Steel Company köpte upp franska Arcelor S.A.
  • Huvudägare är den indiske entreprenören Lakshmi Mittal. Företaget har sitt huvudkontor i Luxemburg.

 

Reidar Gifstad, ArcelorMittal_640x400.jpg

REIDAR GIFSTAD

Bor: Bærum. Ålder: 46. Familj: Gift, två barn. Lyssnar på:Pop / EDM.