Det är lite invecklat. Men för den som någon gång spelat på ett modernt piano är få av tonerna riktig rena. Stämningen levererar istället ett slags medelvärde. Samma sak med gitarr, eller de flesta andra instrument som används i dag. Inget som vanliga dödliga garagemusiker bryr sig så mycket om, men för gitarrteknikern Anders Thidell blev det ett irritationsmoment. – Jag blev frustrerad, och hamnade i en så kallad intoneringskris. En kraftig sådan, säger han.
Det gick helt enkelt inte riktigt att få det att låta rent. Anders Thidell, som själv spelat i olika band, började experimentera. Han lyssnade, hittade exakt de toner han gillade och upptäckte med hjälp av en kantor, och en kyrkorgel i äldre stil, att han via egna öron tagit sig till ett sätt att stämma som kallas medelton.
"Jag hamnade i en intoneringskris. En kraftig sådan"
– Det var förhärskande på renässansen, en stämning med rena terser. Den stämningen vidareutvecklade han till en egen, kallad Thidell formula 1. – Man kan säga att jag har klämt musten ur vad som går att få ut av oktaven.
Men hur skulle han få till de rena tonstegen och ändå kunna spela i alla tonarter? Anders Thidell knixade till och böjde de annars spikraka banden som delar in gitarrhalsen, och uppfann något nytt.
Företaget True Temperament startades, patent registrerades och riskkapital togs in. Ryktet spreds och mästergitarrister som Steve Vai, Steve Morse och John McLaughlin började höra av sig. Även internationella gitarrmärken – som Gibson, Fender och Ibanez – tog kontakt och bad om hjälp med specialbyggen.
Det som började som ett nördigt experiment taktar i dag mot en mindre industri, med en gitarrfabrik som håller på att starta i Trollhättan. – Jo, men det var inte alls något mål när jag började. Många tror att jag är sprungen ur en akademisk miljö, men jag kommer från en sunkig replokal i Botkyrka. Jag bara letade efter rena toner, säger han.
Så blev det som det blev. En gitarrhals med böjda band
|


ALLA TIDERS STÄMNINGAR
Grunden när det gäller den västerländska civilisationen och dess stämningar är matematikern Pythagoras variant med rena kvinter, utformad på 500-talet före Kristus. Olika metoder har sedan avlöst varandra sedan medeltiden. Efter medeltonsmetoden, som True Temperament använder sig av, kom på 1700-talet den så kallade vältempererade stämningen. Den torgfördes av bland andra Bach som skrev verket det vältempererade pianot.
Sedan 1800-talet är det ett slags medelvärde som är förhärskande när det gäller tonhöjder, ett sätt att stämma som kallas liksvävande. Bakgrunden är att man ville få fram instrument som gick att spela i alla tonarter, vilket är svårt med äldre tiders stämningar.
Thidell Formula 1 bygger på 31 toner inom oktaven som skruvats ner till de 12 som brukar användas på vanliga pianon, gitarrer etcetera.
|
|