EN BRA SKOPA GÖR HELA SKILLNADEN

2022-12-18

1280x400_Billy.jpg

SB Grävtillbehör AB producerar och levererar grävskopor och annan utrustning till maskinleverantörer. – Nästan varje grävmaskinist har en egen idé om hur en bra grävskopa ska fungera, så utöver standardsortimentet hjälper vi våra kunder med ritningar för tillverkning av unika skopor enligt önskemål, säger Tommy Brorsson, säljansvarig.

SB Grävtillbehör AB grundades 1996 i Lidköping av Sören Blom och Billy Hölscher. Sören Blom som själv arbetat som grävmaskinist i 14 år drev också Sören Blom Svets vilket gav honom en bred erfarenhet både vad det gäller optimalt utnyttjande av produkter vid olika grävarbeten och produktion av skopor. Billy Hölscher har tidigare arbetat med konstruktion av produkter, inköp, och försäljning i samma bransch.

Företaget växte snabbt från en liten firma med 2-3 anställda till i dag med 20 medarbetare och en omsättning på över 50 miljoner kronor.
– 2012 började vi leta nya ägare och blev uppköpta av vår största återförsäljare, Staffans Maskin AB, säger Tommy Brorsson som arbetat på firman i 18 år.

Fokus ligger på kvalitet och flexibilitet med skopor som tillverkas enligt kundernas önskemål. Alla produkter är CEmärkta och dokumentation medföljer vid leverans.
– Vi har haft en stark målinriktning från början och växt successivt. Vi har också fintrimmat verksamheten efterhand tillsammans med våra duktiga hantverkare, konstruktörer och medarbetare så att vi har kunnat tillverka produkter till ett konkurrenskraftigt pris med bra kvalitet.

Varje skopa tillverkas från grunden med balkar, ämnesrör och stångmaterial. Allt material bearbetas och förbereds påplats med bland annat skärning av plåtar, valsning, svarvning och håltagning med mera.
– Det är många detaljer i en skopa och när alla delar har förberetts plockas de ihop och körs ut till montering. Varje skopa byggs sedan av en och samma person så alla gör alla moment från svets till färdig produkt. Något som kan ta allt från en timma till fyra dagar beroende på storleken på skopan. En riktigt stor skopa kan ta tre dagar i bara svetsarbete.
– Kvalitet är viktigt , säger Tommy Brorsson. Därefter körs skopan ut till lackering innan den är färdig för leverans.

Sören Blom och Billy Hölscher har arbetat kvar i företaget även efter försäljningen men Billy är numera pensionär och vid årsskiftet går även Sören Blom i pension. Men SB Grävtillbehör lever vidare och vi satsar framåt.
– Snart levereras en styrd maskin för snabbfästen som vi väntat på i ett år och sedan ska vi göra om fasaden på våra lokaler, säger Tommy Brorsson

Dela denna sida

 

SB GRÄVTILLBEHÖR AB I LIDKÖPING

Grundades: 1996
Ägare: Staffans Maskin AB
VD: Jonas Johansson
Antal medarbetare: 20
Omsättning: 50 miljoner.

 

Tar form.jpg

Tar form. Ilir Musa (t v) svetsar ihop de olika delarna på grävskopan.

Delmoment.jpg

Delmoment. Allt material bearbetas i verkstaden som svarvning och håltagning med mera.

Kristofer Persson.jpg

Med säker hand. Kristofer Persson svarvar en innerhylsa till ett fäste.