Cementkrisen – dilemma utan enkla lösningar

2021-11-24

Pressbild_2_Malin-Lofsjogard-high-01132-Foto-Boel-Ferm_1280x400.jpg

Det mesta såg klart ut för fortsatt kalkbrytning för Cementa på Gotland. Men den 6 juli kom kallduschen om att deras ansökan om förnyat tillstånd hade avvisats.

För branschföreningen Svensk Betongs vd Malin Löfsjögård innebar beskedet i somras att hon kastades rakt in i en cementkris.
– Det blev ingen semester direkt, säger hon.
Efter ett par månader med intensivt påverkansarbete lämnade regeringen den 21 september över ett förslag till speciallag till riksdagen: Cementa får en tillfällig frist på åtta månader för att bryta den kalksten som de ännu inte har utvunnit inom det tidigare tillståndet som upphör den 31 oktober.

Vad vore en långsiktig lösning på betongkrisen?

– En del säger att det väl bara är att importera från andra håll, men det är inte så lätt, säger Malin Löfsjögård. I närområdet och i övriga Europa finns inga leverantörer med kapacitet att fylla gapet om Cementas produktion på Gotland, två miljoner ton per år, upphör.

Enligt Malin Löfsjögård måste nya försörjningskedjor skapas från länder som Kina och Turkiet, något som kan ta åratal.
– Det krävs exempelvis nya terminaler och silos i hamnarna. Hamnarna kanske även måste byggas ut. Dessutom är cement ett fuktkänsligt material som inte går att transportera hur som helst. Ett annat dilemma är koldioxidavtrycket.
– Det skulle öka med import exempelvis från Kina. Men även från Europa, på grund av transporterna. Och för att energimixen i Sverige är bättre än på andra håll.
En annan baksida för klimatet är att Cementa arbetar för att utveckla världens första klimatneutrala cementfabrik.

Kalkimport? Även där blir det problem med både logistikkedjor, liksom med tillgången. Kanske går det att lösa på några år …
– … men svensk byggindustri skulle hamna i kris innan dess. Hundratusentals byggnadsarbetare skulle riskera varsel och stora projekt skulle få stoppas.

Hur går ni vidare nu?

– Den akuta situationen är förhoppningsvis avvärjd. Men speciallagen kommer inte att räcka, fler politiska initiativ krävs. Min förhoppning är att det ska gå att få till ett nytt långsiktigt tillstånd.

Annars …?

– Annars står svensk byggindustri inför en mycket bekymmersam situation.

 

Dela denna sida

I händelsernas centrum

Malin Löfsjögård har haft fullt upp hela sommaren, efter att det blev klart att Cementas tillstånd att utvinna kalk i Slite på Gotland riskerar att upphöra.
– Det har bedrivits kalkbrytning där i hundra år, säger hon.

 


MALIN LÖFSJÖGÅRD

Ålder: 49 år.
Yrke: Vd för Svensk Betong, civilingenjör och har doktorerat på betongbeläggningar.
Bor:
Stockholm.
Familj:
Man, två barn och hund.
Intressen: Löpträning och skidåkning.
Håller på: Djurgården.
Kör: Volkswagen Tiguan, tills hon får sin nya elbil vid årsskiftet. Men bor centralt och går mest.