Bondpojkens källarfirma blev miljardverksamhet

2021-02-16

EAB 5 JLW_1280x400.jpg

EAB i Smålandsstenar tillverkar lagerinredningar och portar till bland annat arenor, logistik- och idrottshallar. – Vi är mer än en tillverkare och tar ett helhetsgrepp från projektering, konstruktion, produktion och montering.

EAB grundades av Erik Andersson, en småländsk bondpojk' som söker sig till metallindustrin där han lär sig svetsa. 1957 startar han Erik Andersson Byggnadssmide hemma i källaren där han tillverkar smidesräcken och staket med stor noggrannhet.

Än i dag är kvalitet och hållbarhet firmans signum. Det genomsyrar verksamheten i allt från materialval till tillverkning, leverans och montage.
– Hållbarhet inkluderar även våra relationer till kunder, leverantörer och medarbetare. Jag har kollegor som har arbetat här i 50 år, säger Björn Stenkvist, inköpschef sedan 18 år tillbaka.

EAB har hela tiden växt och utvecklats. När Erik Anderssons söner tog över på 1980-talet började de tillverka lagerinredningar och lanserade världens första system för plockrobotar, Radioshuttle.

I dag arbetar EAB inom tre produktområden, lagerinredningar, portar och stålbyggnader med konstruktion, produktion och utveckling i Smålandsstenar.

– Vi har ett långt samarbete med Stena Stål som levererar balkar till våra stålbyggnader. Stål är ett fantastiskt material. Oavsett om du bygger i trä, betong eller glas behöver du alltid stål för att sätta ihop det.

Dessutom har Stena Fastigheter anlitat EAB i flera olika byggprojekt.

Överblivet stål går till Stena Recycling.
– Vi återvinner 99 procent.

Hållbarhetstänket återspeglas även i vårt miljöarbete där vi gjort stora satsningar inom alla områden, från produktion och processer till transporter och grön energi.
– Stålbyggnader är enkla att bygga om. vilket ger en hög flexibilitet gentemot kundernas önskemål, säger Malin Candell, affärsområdesansvarig Stålbyggnader

Dela denna sida
"Jag har kollegor som har arbetat här i 50 år""