Armering till Nordens största avloppsreningsverk

2017-09-07

1280x400_gryaab_CompQual80.jpg

Med noggrant tajmade leveranser av 1 450 ton armering bidrog vi till att göra det möjligt för Ryaverket att få nya bassänger för effektivare rening av avloppsvatten.

Ryaverket är ett avloppsreningsverk på Hisingen i Göteborg. Anläggningen drivs av Gryaab som ägs av och renar avloppsvatten från kommunerna Göteborg, Ale, Härryda, Mölndal, Partille, Kungälv och Lerum. Avloppsvattnet kommer från hushåll, skolor, industrier, kontor och sjukhus. En genomsnittlig dag får Ryaverket in 4 000 liter vatten – per sekund. Det gör det till Nordens största avloppsreningsverk.

Det avloppsvatten som Ryaverket tar hand om genomgår en mekanisk, kemisk och biologisk rening i olika steg innan slutligen små partiklar filtreras bort och vattnet släpps ut i Göta älv. För några år sedan ville Ryaverket höja ambitionsnivån ytterligare genom att bygga fler bassänger för att kunna rena avloppsvattnet ännu mer. I nära samarbete med byggföretaget HA Bygg förvandlade vi Ryaverkets planer till verklighet.

Logistiken en tuff utmaning

Vi försåg HA Bygg med specialskarvad armering med krav på exakta mått, för att kunna bilda ett rutmönster som noggrant fixerades hela vägen upp från bassängernas bottenplattor. Det täta nätet av armeringsjärn gjöts sedan in i betongväggar med mycket hög täthet. Logistiken var tuff. För att 1 450 ton armering och annat byggmaterial skulle kunna hanteras på begränsade utrymmen ställdes krav på optimerade leveranser av materialet precis när det behövdes.

Läs mer om byggandet av Ryaverkets nya bassänger i vår tidning Stål 3/2015.

 

Fotograf: Emelie Asplund

Dela denna sida