3D-TEKNIK VINNER MARK

2017-05-30

1280X400_arcam_screen_CompQual80.png

I Mölndal utanför Göteborg har företaget Arcam sitt säte – ett bolag som är spjutspets inom 3D-skrivare för metall. Men var går gränsen för vad som går att tillverka i en 3D-skrivare?

– Vi har funnits i tjugo år. Men för tio år sedan var vi fortfarande bara en start-up, säger Magnus René, VD för Arcam.

Nu har det blivit något av ett genombrott för deras maskiner, stora som fyra, fem villakylskåp. Kunderna finns framför allt inom flyg- och implantatindustrin.
Arcams nisch är företag som tillverkar mindre produkter, upp till knappt en halvmeter långa, som kräver stor designfrihet i utförandet.

– Materialåtgången är en annan fördel, det blir i nästan inget spill alls. Dessutom får du korta ledtider, säger Magnus René.

De har konkurrenter som gått åt andra hållet, med rejäla skrivare som kan tillverka saker som flygplansvingar och delar till broar, fast med sämre precision.
Kommer byggfirmor att köpa skrivare och tillverka balkar på plats i framtiden? Inte så sannolikt, tror Magnus René.

– Däremot är det kanske intressantare att en 3D-skrivare kan skapa material som har en egenskap i ena änden, en annan i den andra. Hög styrka på ett håll, hög utmattningshållfasthet i andra.

METODEN

En Cad-design överförs direkt till Arcams 3D-skrivare vilket möjliggör tillverkning av intrikata produkter med stor frihet i utformningen. Bland annat kan hålrum skapas på strategiska ställen för att få fram produkter med låg vikt, som de halskotor i titan som tillverkas hos Arcams dotterbolag DiSanto i USA. Metoden med föremål som byggs upp lager för lager kallas additive manufacturing.

Arcam har en egen patenterad teknologi kallad EBM (Electron Beam Melting).

Effektiv användning. Urban Andner siktar använt metallpulver för att få bort eventuella föroreningar innan det återanvänds. Högst 10 procent av materialet går till spillo.

Dela denna sida